ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Pipan: Pobjeda u Splitu značila bi nam jako puno

Split i Zadar večeras se sastaju po treći put ove sezone. Bit će to sasvim sigurno i najvažniji dosadašnji dvoboj ovih momčadi, jer je ulog daleko veći nego što je bio u prethodna dva susreta u A-1 ligi. Krajem studenog prošle godine „žuti” su na Gripama slavili sa 86:74, što je bio jedini dvocifreni poraz Zadra pod vodstvom Aleša Pipana. Nakon toga je, međutim, Zadar nanizao osam uzastopnih ligaških pobjeda, odnosno dvanaest od trinaest do kraja A-1 lige, uključujući domaću protiv Splita prije dvadesetak dana. Tada je završilo 90:78, s tim da su gosti na poluvremenu vodili deset razlike, a do pet minuta prije kraja utakmica je bila praktički u egalu. Obje će momčadi večeras biti još motiviranije i jače, jer su se Splitu u međuvremenu vratili ozljeđeni Ivan Mimica i Toni Dijan, dok je Zadar sanirao sve probleme s ozljedama i dobio novog igrača DeWaynea Reeda. Za očekivati je, dakle, borbeni dalmatinski derbi, koji će pobjednika barem privremeno dovesti u bolju situaciju u utrci za četvrto mjesto i povratak u regionalnu ligu.

Nametnuti svoj ritam

– Pred nama je vrlo važna utakmica i prvi pravi ispit u Ligi za prvaka. Već smo odigrali dvije utakmice s njima ove sezone, svatko je dobio po jednu kod kuće i dobro se međusobno poznajemo. Pripremali smo se kao i za svaku utakmicu do sada, možda smo i malo više pažnje posvetili njihovoj igri, kako napadu, tako i obrani. Ova pobjeda bi nam jako puno značila za nastavak prvenstva i napravit ćemo sve da se iz Splita vratimo sa dva boda – jasan je u najavi trener Zadra.

Možemo li očekivati nešto novo u igri Zadra u odnosnu na posljednje dvije utakmice protiv Splita?

– Sigurno će biti nekih malih taktičkih promjena. Nećemo odigrati kao prethodne utakmice. Treba odigrati sasvim drugačije nego prije. Posljednju utakmicu na Višnjiku dobili smo ih s tempom i upornošću. Sada trebamo pokazati neku drugu kvalitetu. Trebamo odigrati najmanje 35 minuta, možda i više u kontinuitetu dobru, kvalitetnu obranu, te pametno i strpljivo u napadu. Kada je potrebno odigrati brzo, treba odigrati brzo, a neki put treba i stati na loptu. Treba mijenjati ritam igre i nametnuti svoj, a ne prihvatiti njihov.

Reed se diže

Zadarski adut više u odnosu na prošle utakmice trebao bi biti upravo novopridošli američki razigravač.

– Reed se diže iz treninga u trening, prihvaća sve savjete i vrlo je blizu onoga što od njega očekujemo. S njim smo dobili širinu i malo na brzini i novom sistemu organizacije igre.

Pipan će, kao i uvijek, istaknuti obranu kao ključan segment igre.

– Vrlo je važno kako ćemo odigrati obranu, odnosno kako ćemo zaustaviti njihove najbolje vanjske pucače, Mimicu i Subotića, te njihovog najboljeg igrača Vujčića, koji sve  više igra vani, na četvorci i djeluje kao drugi organizator igre.

Ritam od dvije utakmice tjedno u ovom bi slučaju trebao više odgovarati Zadranima nego Splićanima, koji ipak imaju mnogo manju rotaciju.

– Fizički smo dosta dobro pripremljeni i mogu reći da nam čak odgovaraju dvije utakmice tjedno. Imamo dosta igrača u rotaciji. Oni znaju da neće svatko provesti mnogo vremena u igri i da priliku koju dobije mora maksimalno iskoristiti i dati sve od sebe u tom razdoblju – za kraj će Pipan.

Sastav Zadra bit će isti kao i prije tri dana protiv Zaboka, Zadnik, Ivanov, Radić, Kaštropil, Delaš, Ramljak, Krapić, Reed, Batur, Vragović, Vrbanc i Vrkić. Abdullahi Kuso stiže u Zadar i debitirat će sljedeći utorak na Višnjiku protiv Svjetlosti iz Slavonskog Broda.





Related Articles

Back to top button