ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Petanijev zaron na dah u dubinu od 95 metara novi hrvatski rekord

bozidar petani2Božidar Petani, poznati zadarski ronilac iz kluba 2dive, ponosni je vlasnik novog hrvatskog rekorda u disciplini Free Immersion, odnosno slobodnom poniranju po konopu, bez opterećenja. Zaronivši do dubine od 95 metara, u moru između Silbe i Premude, Petani je skinuo dosadašnji rekord Veljana Zankija koji je krajem prošle godine na Bahamima zaronio do 92 metra.

– Posljednjih jedanaest mjeseci radio sam intenzivno prema tom cilju, a posebno zadnjih mjesec dana. Riječ je o disciplini povlačenja po konopu u dubinu i natrag bez dubine. Pripreme nisu bile lagane, jer ne zahtijevaju samo rad u moru, već i dinamično ronjenje u bazenu, kao i posebno rastezanje jer je riječ o velikoj dubini i ogromnom pritisku. Obaranje ovoga rekorda zahtijevalo je svakodnevni rad, često i po dva treninga, govori nam najtrofejniji zadarski ronilac Petani, koji je osim ovoga uspjeha prije dvije godine osvojio zlatnu medalju na ekipnom Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah po AIDA federaciji. Vlasnik je i medalja s Kupa Hrvatske, ali i titule prvaka u Hrvatskoj u statici.

Svjetski rekord u ovoj disciplini trenutno drži William Trubridge koji je prošle godine na Bahamima zaronio do 121 metra, a njegov pothvat trajao je 4 minute i 13 sekundi.





Related Articles

Back to top button