ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Perica s bijele točke donio Zadru ostanak i zatvorio Splitu vrata Europe

pericaNogometaši Zadra izborili su prvoligaški status za sljedeću sezonu! U odlučujućoj utakmici odigranoj na njihovim Stanovima protiv Splita im je bio dovoljan i bod. To su i ostvarili, premda su dvaput bili u zaostatku. Završilo je 2:2, a Splićani su tako ostali bez Europe s obzirom na slavlje Rijeke u Kranjčevićevoj…

Poslije obostrano nervoznih posljednjih 90 minuta na Stanovima raduju se Zadrani. Zahvaljujući remiju protiv Splita (2:2) osvojili su bod koji im je bio potreban da osiguraju prvoligaški ostanak. S druge strane, Split se borio za plasman u Europu, no ondje će se naći Rijeka, koja ih je prestigla pobjedom u Kranjčevićevoj.

Igrači Gorana Sablića dvaput su vodili, ali ipak ostaju bez svog zacrtanog cilja uoči početka sezone. Belle je doveo goste u vodstvo, a Buljat izjednačio u posljednjim trenucima prvog dijela. U drugom poluvremenu Rebić je ponovno obradovao Split, no Perica je s bijele točke u 67. minuti postavio konačnih 2:2.

Prošlotjedna pobjeda Ferde Milina i njegovih igrača na Kantridi tako ipak nije bila uzaludna – na Stanovima će se i sljedeće sezone igrati prvoligaški nogomet.

U odlučujući okršaj obje su momčadi ušle s izostancima važnih igrača. Zadru je nedostajao Mršić, a Splitu Križanac, Vidić, Vitaić i Galović. Uz to, Crvenima se u početku utakmice ozlijedio Erceg te je u 22. minuti napustio igru (zamijenio ga je Vojnović). Split je tako ostao značajno hendikepiran u kreaciji igre.

No nisu ni Zadrani odigrali bogzna kakvu utakmicu. Osjetilo se i kod jednih i kod drugih da im je ova utakmica najvažnija u sezoni pa se igralo dosta rastrgano i s puno prekršaja i žutih kartona.

Prvu priliku imali su domaćini. U osmoj je minuti pucao Jerbić, a lopta je otišla preko grede. Split je uzvratio u 18. minuti kada je Zadrane spasio Vasilj odbivši s gol-crte udarac Bellea. Prethodno je Gluić obranio udarac Rebića poslije solo prodora.

U 30. minuti Inter je u Zaprešiću poveo protiv Slavena, a samo dvije minute kasnije Split je poveo protiv Zadra. Vojnović je izveo slobodni udarac, Gluić loše procijenio let lopte, a na drugoj je vratnici Belle glavom poslao loptu u mrežu. U tim je trenucima Zadar bio drugoligaš, no to se stanje promijenilo već do kraja poluvremena.

U 38. minuti Buljat je iz slobodnog udarca s 18 metara pucao visoko preko gola, no u nadoknadi je iz gotovo iste pozicije bio precizan. Pucao je snažno i nisko i pogodio donji desni kut Vukovićeva gola. Situacija se tada okrenula te je Zadar i dalje bio drugoligaš, no Split je zbog vodstva Rijeke u Kranjčevićevoj bio bez Europe.

Nije se dugo igralo u nastavku, a Split je ponovno stekao prednost. Igrala se 50. minuta kada je Rebić sam prošao po lijevoj strani pored dvojice domaćih braniča i potom matirao Gluića preciznim udarcem u suprotni kut. Samo minutu kasnije Perica je mogao izjednačiti, ali je njegov udarac u posljednji trenutak na gol-crti blokirao Radeljić. Vuković je već bio savladan.

No u 67. minuti Zadar je izjednačio. Banović je oduzeo loptu gostima i ušao u kazneni prostor gdje je pao poslije kontakta s Radeljićem. Sudac Batinić pokazao je na bijelu točku, a siguran realizator bio je Perica.

Do kraja utakmice Split je očajnički tražio treći pogodak, no Zadar je bio čvrst i koncentriran u obrani i nije dopustio gostima gotovo ni jednu pravu priliku. Štoviše, Zadar je u 87. minuti mogao do pobjede da je Perica bio precizan poslije kontre dva na dva u koju je krenuo zajedno s Begonjom.





Related Articles

Back to top button