OVDJE POGLEDAJTE VIDEO – Na krilima sjajnog Marinkovića Zadar slavio protiv FMP-a!

0

Kakva uzbudljiva utakmica na Višnjiku! Nakon što je Zadar gotovo cijelo prvo poluvrijeme bio podređen u FMP-u, u drugom je nezaustavljivi Ivan Marinković napravio pravi dar-mar i s ukupno 32 koša odveo Zadar do startne pobjede s rezultatom 78-76.

Zadrani su dosta nervozno otvorili utakmicu, što su gosti odmah u startu znali kazniti. Prevođeni Čovićem stigli su do vodstva 12-6 nakon samo 4 minute igre. Domaći košarkaši nikako nisu uspijevali uspostaviti makar ii solidan ritam, pa je FMP-u trebalo još samo 3 minute da dođu do prvog dvoznamenkastog vodstva, 18-8. Pogubni za Zadrane bili su Davidovac, Kaplanović i Lazarević, pa je Ante Matulović morao pozvati svoju prvu minutu odmora.

Minutu i pol prije kraja prve četvrtine gosti su stigli na pomalo zabrinjavajućih 21-8, pa je hitra napadačka reakcija postala imperativ. Prvo je Barać pogodio tricu, nakon čega je iz kontre položio Marinković i Zadar je smanjio na 21-13. FMP-u je ostalo 17 sekundi za posljednji napad, no zadarski su se obrambeni redovi malo zbili te su goste prisilili na pomalo nerezonsku tricu s istekom vremena koja srećom nije pronašla put do koša.

Odmah na početku druge dionice panika među zadarskim navijačima. Nije prošla niti minuta, a kapetan Vladović morao je šepajući napustiti igru. Srećom, njegov izostanak potrajao je svega dvije minute pa su Zadrani opet mogli zaigrati u najjačem sastavu.

Tek tada se kakva-takva mirnoća uvukla u redove domaćina, a prvi je ‘povukao’ Marinković s dva vezana ubačaja za 21-28. Za goste je jednom, i to vrlo atraktivno, poentirao Apić, da bi uslijedila nova mini serija Zadra 5-0. Vladović je pogodio jedan lijepo izrađeni šut sa 6 metara, a odmah zatim je isto napravio i Mazalin pa je Zadar stigao na ‘samo’ 25-30. Do poluvremena je ostalo još 3 minute, a trener gostiju pozvao je minutu odmora.

FMP je po povratku na teren uspio povećati svoje vodstvo, te s koševima Davidovica i Lazarevića stigli na 8 koševa prednosti, 35-27, no Zadani su brzo uzvratili. Barać se sjajno oslobodio i pronašao prostora za šut te je bio precizan. Gostima je ostalo 20 sekundi do isteka poluvremena, no Čović je bio pomalo sebičan i ishitreno je gađao tricu koja nije pronašla put do koša. Lopta je stigla do Vladovića koji je sa pola terena sjajnom asistencijom poslužio Mazalina za alley-oop polaganje sa zvukom sirene. Rezultat je stoga nakon 20 minuta glasio 31-35 u korist FMP-a.

Zadrane su u prvih 20 minuta predvodili Marinković i Barać s po 9 koševa, dok je Mazalin nadodao 7. Kod gostiju se najopasnijim pokazao Lazarević također s 9 koševa.

Dobrom igrom Zadrani su nastavili i u drugoj polovici susreta. Unatoč prisilnim izmjenama (4. osobna Vladovića, udarac u glavu Mazalina), domaći su košarkaši u nekoliko navrata stizali na samo 2 koša zaostatka, a glavni je pokretač svega bio sjajni Marinković koji je samo u trećoj dionici postigao gotovo nestvarnih 17 koševa.

Nažalost, tih 2 koša razlike kao da su ostali začarani za momčad Zadra jer tu barijeru nikako nisu uspjeli probiti. Gosti su pred kraj četvrtine čak i podebljali svoje vodstvo na 52-58, no ponovo se ukazao nezaustavljivi Marinković. On je s 5 koševa, od kojih i polaganje i slobodno bacanje s istekom vremena, Zadranima dao zamah u leđa pred posljednju dionicu, a upravo je njegovom zaslugom na semaforu stajalo 57-60 u korist gostiju.

Tek je minuta igre bila potrebna Zadru da po prvi put nakon početnih 1-0 dođe u vodstvo. Mazalin je dvaput bio precizan s linije slobodnih bacanja, a jedno dodavanje gostiju presjekao je Jelenković te je sam istrčao kontru i položio za 61-60 i veliko oduševljenje na tribinama.

Zadar je u dva navrata stigao i do 5 koševa prednosti, no nju je anulirao Amerikanac Bolden koji je povezao 7 uzastopnih koševa gostiju te je efektnim zakucavanjem izjednačio na 69-69 nešto manje od 5 minuta pred kraj susreta.

KK Zadar bez Marića i Kovačevića

Iako su iz rukovodstva kluba uvjeravali kako će Igor Marić i Maj Kovačević biti registrirani na vrijeme za nastup u prvom kolu ABA Lige, to se ipak nije dogodilo. Blokada FIBA-e i dalje je na snazi, a eksploatacija rupa u pravilniku HKS-a izgleda nije urodila plodom. Tako su pravo nastupa dobili tek igrači koji su i prošle sezone nastupili pod okriljem HKS-a. To se pak ne odnosi na Mislava Brzoju koji je nastupio u američkoj sveučilišnoj ligi koja ima status amaterske, pa profesionalni ugovor nije niti potpisivao van Hrvatske.

Preko Mazalina, Marinkovića i Baraća Zadrani su brzo izborili 6 koševa prednosti, 75-69, no tad se ukazao o naj koji je Zadru stvarao probleme na samom početku susreta a potom je utonuo u san. Čović je naime prvo pogodio tricu, a potom i izborio Vladovićev prekršaj što mu je ujedno bio i isključujući. Oba slobodna bacanja uredno je pospremio, a Žižić je minutu prije kraja goste doveo u vodstvo 76-75.

S druge strane terena odgovornost je preuzeo Toni Jelenković, što je bio pun pogodak. Pokušao je s linije za tri poena, no Čović ga je faulirao i mladi je zadarski razigravač dobio prigodu s linije slobodnih bacanja. Od tri ponuđena, pogodio je dva i Zadar se ponovo vratio u prednost 77-76. Gosti su imali još jednu priliku ili izjednačiti ili prelomiti susret u svoju korist, no Apićev je pokušaj blokirao Barać.

Samo naizgled, slavlje Zadra moglo je započeti. Naime, 2 desetinke pred zvuk sirene gosti su stigli napraviti prekršaj na Brzoji kojem su automatski dodijeljena 2 slobodna bacanja. Mislav je prvo uredno pospremio, dok mu je klupa gestikulirala da drugo promaši kako bi vrijeme iscurilo. Izgleda kako je mladi bek Zadra to malo predoslovno shvatio te je loptu praktički zakucao u tablu, što nije dozvoljeno pa je posjed dodijeljen gostima.

Nakon što su pozvali minutu odmora, dobili su loptu na zadarskoj polovici i imali su prigodu iz ‘odbojke’ izboriti produžetak. Srećom, gosti se nisu uspjeli snaći, pa je slavlje zadarskih košarkaša i navijača konačno moglo otpočeti.

U jednoj uistinu uzbudljivoj utakmici potrebno je prije svega podvući jedno ime, ono Ivana Marinkovića. Sjajni je zadarski centar postigao čak 32 koša uz 87% ubačaja iz igre te s linije slobodnih bacanja. Uz to je ugrabio 8 skokova i tako skupio čak 41 indeksni poen. Njemu uz bok stao je Barać s 19 koševa, dok je Mazalin dodao 16. Nepravedno bi bilo izostaviti i 10 asistencija Mislava Brzoje.

Zadrani su tako s 2 boda otvorili novu sezonu u ABA Ligi i ujedno svojim navijačima priuštili jednu uzbudljivu utakmicu i atraktivnu košarku. Drugo kolo stiže već u nedjelju kada Zadar ide na gostovanje u Podgoricu kod Budućnosti, momčadi koju su nadigrali na ZDBT-u. Naravno, pripremna utakmica teško da može poslužiti kao ozbiljna najava za prvenstvenu. Ipak, može poslužiti kao doza samopouzdanja i optimizma.

KK ZADAR – KK FMP 78-76 (13-21, 18-14, 26-25, 21-16)

KK Zadar: Vladović 2, Jelenković 4, Krajina 2, Jurica, Špaleta, Brzoja 3 (10 as), Marinković 32 (8 sk), Tomas, Barać 19 (8 sk), Vrkić, Mazalin 16 (4 as).

KK FMP: Čović 10, Ćorović, Davidovac 7, Djerić, Apić 13, Vukasović 6, Lazarević 15, Bursać 2, Šešlija 4, Žižić 5, Kaplanović 2, Bolden 12.

Tablice vam donosi SofaScore – rezultati uživo

SHARE