ZadarZadne-Izdvojeno

Otvoren simpozij “Mine Action 2014.”

image11. izdanje međunarodnog simpozija “Mine Action 2014.” počeo je danas u hotelu “Iadera” u Petrčanima. Na skupu kojeg organiziraju vladin Ured za razminiranje, HCR i Centar za testiranje, razvoj i obuku, sudjeluje 200-njak sudionika iz 32 zemlje svijeta.

“Trenutačno imamo 610 kilometara četvornih minsko sumnjivog prostora, a od toga smatramo da je gotovo polovica zaista i minirano” – rekla je predstojnica Vladinog Ureda za razminiranje Dijana Pleština, dodajući kako bi za dovršenje trebalo oko 400 milijuna eura. “Pola tog iznosa u naredne 4 i pol godine do kada planiramo razminirati Hrvatsku trebali bi dobiti iz proračuna, a ostatak planiramo namaknuti iz EU fondova. Mogli smo i brže i bolje, ali nije samo razminiranje u Hrvatskoj jedini problem. Imamo stručne ljude, dobar sustav, učimo nove tehnologije tako da ćemo riješiti ovaj problem” – istaknula je Pleština.

“Jednostavno je riječ je o skupu koji na neki način, pogotovo zadnjih godina, promiče znanje i iskustvo koje smo nažalost silom prilika prikupili i koje će Hrvatskoj ostati kao nešto što ćemo moći dalje izvoziti u svijet i pomagati drugima koji se bore s razminiranjem” – rekao je savjetnik u Vladi RH za razminiranje Nikica Maul.

Ahdin Orahovac iz Centra za uklanjanje mina BiH istaknuo je da je riječ o problemu koji je star 18 godina, te da mu se u BiH još uvijek ne vidi kraj. “Ostalo nam je još 1200 kilometara četvornih prostora koje bi trebali razminirati do 2019. godine. Međutim, zbog nedostatka sredstava to će kasniti. Radimo na novom konceptu, po kojem se novac neće trošiti na pretraživanje, već samo na razminiranje” – istaknuo je Orahovac, dodajući kako je u BiH 1800 ljudi već stradalo od mina.

Inače, 11. simpozijem Mine Action nastavljena je tradicija okupljanja domaćih i inozemnih stručnjaka s područja razminiranja i protuminskog djelovanja koji će brojnim prezentacijama znanstvenih i stručnih radova, te panel-raspravama predstaviti najnovija znanstvena i praktična dostignuća.

Po prvi put sudionici će na pokaznoj vježbi saznati kakve novosti donosi suvremeni razvoj u području robotike. Pokazna vježba strojeva za razminiranje i ostale tehnologije održat će se u četvrtak, 24. travnja s početkom u 9:00 sati na poligonu u bivšoj vojnoj bazi Šepurine kraj Zadra.





Related Articles

Back to top button