ZadarZadne-Izdvojeno

Otočni sabor: Ostaju li manji otoci bez povlastica?

0de4a27a7f496f97583d2e1996532207_headerPrijedlog Zakona o regionalnom razvoju nije dobar jer manjim otocima koji administrativno pripadaju većim gradovima i općinama daje previsok indeks razvijenosti, što će u konačnici onemogućiti tim otočanima ostvarivanje bitnih povlastica, rečeno je na konferenciji za novinare udruge Otočni sabor, javlja Radio Zadar

To će biti primjerice mali otoci zadarskog, šibenskog, vodičkog i dubrovačkog arhipelaga. Oni će pripasti jedinicama s indeksom razvijenosti 3. i 4.skupine. Tada pojedini otoci neće moći povlačiti sredstava iz EU fondova, a otočni gospodarstvenici neće biti oslobođeni nekih poreznih nameta, poručuju iz otočnog sabora.

Tražimo da se otoci svrstaju u područja od posebne državne skrbi i da se Zakonu o regionalnom razvoju obvezno doda članak 2. Zakona o otocima po kojem su otoci razvrstani samo u dvije osnovne skupine. – rekao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Ukoliko zakonodavac odbije naše izmjene nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju, neki otočni poslodavci neće moći ostvariti određene povlastice koje bi u suprotnom mogle rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta na otocima – upozoravaju u Otočnom saboru.

Primjerice, saljski Mardešić ili neki drugi otočni gospodarstvenik on sada plaća i porez na dobit i na dohodak, nameta nije oslobođen iako ima sjedište na otoku. Po našem prijedlogu on će ta sredstva moći zadržati u firmi i poboljšati svoju gospodarsku djelatnost – kaže Denis Barić.





Related Articles

Back to top button