ZadarZadne-Izdvojeno

Otkaze dobilo svih 36 radnika Gortan građenja!

Još proteklog tjedna predstavnici radnika Gortan građenja najavljivali su štrajkove upozorenja, ali i kaznene prijave protiv poslodavca, ukoliko navedena tvrtka do 15. lipnja 2012. godine, kako je bilo obećano, ne isplati plaće za veljaču, ožujak, travanj, a sada i svibanj. Naravno, kako doznajemo, dogovor nije ispoštivan, plaće nisu isplaćene, a obitelji nekadašnjih radnika Gortan građenja gladuju.

Naime, radnicima je već dosta stalnih i neispunjenih obećanja dok njihove obitelji gladuju te je veliki broj njih već u potrazi za novim izvorima zarade i osiguravanja prihoda za svoj osiromašeni kućni budžet. Na navedeno su primorani jer, kako su istaknuli, Uprava poduzeća stalnim obećanjima samo kupuje vrijeme i zavlači radnike, a od danih obećanja ne ispunjava ništa, čemu u prilog ide i najavljena isplata plaća koja se nije realizirala.

Iako je prvotni cilj bio sprečavanje nezakonitih otkaza radnicima Gortan građenja te isplata zaostalih plaća, i u ovoj priči na kraju se sve svelo da radnici o svojim problemima šuškaju po lokalnim kafićima ako još imaju za kavu ili na gradskim ulicama, ali bez drastičnih prosvjeda u kojima bi se koliko, toliko borili za svoja prava.

Iako se, kako smo već pisali, središnjica Sindikata građevinara u Zagrebu usprotivila davanju otkaza radnicima Gortan građenja i čvrsto stajala pri stavu kako se te odluke o prestanku radnog odnosa moraju promijeniti, na račun čega je i poslan dopis upravi tvrtke sa zahtjevima koje je uprava tvrtke trebala uzeti u obzir te ponuditi nekakvo adekvatno rješenje radnicima, za sada od rješenja ništa na vidiku.

Kako doznajemo, otkaze je dobilo svih 36 radnika, odnosno svi djelatnici Gortan građenja, dok je u radnom odnosu ostalo još pet djelatnika čiji je posao skloniti zaostale materijale, no i njih nakon toga čeka odluka o prestanku radnog odnosa. Iako tvrtka ne ide u stečaj, jer bi za to morala biti u blokadi minimalno 60 dana, sudbina radnika Gortan građenja je neizvjesna jer su poslodavci ostali bez poslova, a u tom slučaju najlakše je bilo podijeliti otkaze svim radnicima.

Ipak, ukoliko tvrtka konačno ne počne izlaziti u susret sada već bivšim radnicima, odnosno ukoliko se ne očituje na dopis središnjice Sindikata građevinara iz Zagreba o povlačenju otkaza, sada već 36 radnika i isplati zaostalih plaća, radnici će nastaviti sa sindikalnim i drugim aktivnostima u ostvarivanju svojih prava, za koje im ne trebaju pasivni voditelji niti pravni predstavnici.





Related Articles

Back to top button