KulturaVijestiZadne-Izdvojeno

Otišao je Terry Pratchett, najomiljeniji pisac većine pismenih ljudi

TerryPratchettAutor Discworlda je u 67. godini izgubio dugogodišnju bitku s Alzheimerovom bolesti

Koliko je sir Terry Pratchett bio popularan i čitan pisac najbolje govori vic koji se o njemu pričao, da je u britanskim željeznicama zabranjeno putničkim vlakovima da krenu dok barem jedan putnik u vlaku ne počne čitati neku od Pratchettovih knjiga. A koliko je kao čovjek taj veliki pisac bio srdačan i ljubazan, govori drugi vic koji se o njemu pričao, da su njegove knjige bez njegovog potpisa i posvete skuplje i cjenjenije među kolekcionarima – jer su rjeđe.

Mnogo brojki govori i Pratchettu – prva objavljena priča s 13 godina, prva profesionalno prodana priča s 15, i tako dalje sve do 85 milijuna šrodanih knjiga na 37 jezika. Dobitnik je, sasvim zasluženo, brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, a imao bi vjerojatno i još jednu, najveću nagradu fantastične književnosti “Hugo” da nije sam tražio da bude maknut iz konkurencije, jer se na Worldcon (svjetsku konvenciju, najveće okupljanje fantastičara na kojem se Hugoi dodjeljuju) došao zabavljati i uživati, pa mu ne treba stres oko toga hoće li ili neće dobiti nagradu.

Kad ga je za književne zasluge Elizabeta II 2009. proglasila vitezom, svoje viteštvo sir Terry odlučio je shvatiti ozbiljno pa si je sam iskovao mač, na starinski način, od meteorskog željeza, a onda taj mač u tajnosti zakopao na skriveno mjesto zbog pooštrenih britanskih zakona o posjedovanju hladnog oružja.

Njegov najveći i najpoznatiji serijal “Discworld” o svijetu-ploči i tamošnjem velegradu Ankh-Morpokhu, počeo je kao parodija na serijale “mača i magije”, ali se već poslije nekoliko knjiga raširio u nešto mnogo dublje, značajnije i istančanije, ne gubeći pritom niumalo od pametnog, britkog humora kakav je malo pisaca uopće u stanju smisliti, a u Pratchettovim djelima vrca iz svake misli, svake rečenice i svakog detalja kompliciranih ali besprijekorno izvedenih zapleta, sve začinjeno ogromnom erudicijom i bezbrojnim aluzijama, uz igre riječi koje ga čine pakleno teškim za prevođenje. Nažalost, na hrvatskom je Discworld uglavnom objavljivala notorno nemarna splitska izdavačka kuća “Marjan knjiga”, koja se nije potrudila angažirati prevoditelje kojima izričaj Terryja Pratchetta ne bilo problem premijeti, te se umjesto neminovnih 10-20 % smisla i kvalietata tako zahtjevnog djela, u izdanjima Marjan knjige od Pratchettovog pisanja izgubilo i do 40-50 %, naročito onog “između redova” što je integralni dio izričaja sir Terryja i jedan od glavnih razloga njegove popularnosti. Stoga su hrvatski čitatelji uglavnom od Discworlda ili odustali, ili se okrenuli engleskom izvorniku i tako još više smanjili ionako premalo tržište za izdanja na hrvatskom. A u čitanju su oni probirljiviji uglavnom tražili britanska izdanja, jer je i u knjigama za američko tržište taj veliki humanist i humorist “bowdleriziran” – uklanjani su neki detalji koji bi nekome u SAD mogli zasmetati.

Knjige o Discworldu podijeljene su u nekoliko ciklusa, ovisno o tome oko kojeg od likova se vrte: nespretni čarobnjak Rincewind, Smrt (koja sve govori VELIKIM SLOVIMA), granny Weatherwax, zapovjednik gradske straže Sam Vimes…. ravnopravno dijele srca ćitatelja sa sjanim epizodnim klikovima poput zalutalog turista, ostarjelog barbarina Cohena (parodije na Conana) i mnogiim drugima. Hollywood je odavno obigravao oko jednog od najćitanijih svjetskih autora, ali je on uvijek iznova odbijao dati prava onima za koje je sumnjao da bi uporopastili duh njegovih djela. “Ali mi ćemo vas učiniti bogatim!” “Od prodaje knjiga već sam bogat, a možete li me vi svojim filmom usrećiti?” Jedina dopuštenja za ekranizaciju je od sir Terryja dobila birtanska TV-kuća ITV, i tako je nastalo nekoliko sjajnih TV-adaptacija njegovih djela, u kojima se i i sir Terry pojavljuje u kameo-ulozi kao jedan od mudrih čarobnjaka u velikom savjetu, a glavne uloge poput Rincewinda ili sluge Smrti, Alberta, glumio je sir David “Delboy”Jason, veliki ljubitelj Pratchetta koji je čak tražio odlaganje snimanja zadnje sezone “Frostovog pristupa” da bi stigao glumiti u ekranizaciji svojih omiljenih knjiga.

Jedno od svojih najsmešnijih djela, napisano u suradnji s danas popularnim neilom Gaimanom, “Dobri predznaci”, sir Terry je (skupa s Neilom) prodao za ekranizaciju Terryju Gilliamu “za jedan groš”, ali premda je nekadašnji montypythonovac na glavne uloge vraga i anđela koji zajednički pokušavaju zaustaviti smak svijeta nagovorio Johnnyja Deppa i pokojnog Robina Williamsa, nikad nije uspio prikupiti sredstva za snimanje.

Brojne knjige tza djecu i odrasle, samostalne ili u suradnji s drugim piscima, ostale su iza tog velikog i briljantnog čovjeka, a serijal o Discworldu ostao je u sigurnim rukama njegove kćeri Rhianne Pratchett, uspješne scenaristice kompjuterskih igara, koju nje zadužio da nastavi tamo gdje je on stao.
Otkad je 2007. objavio da ima Alzheimerovu bolest, rijedak oblik koji napad aviše tijelo nego um, sir Terry se pored pisanja i aktivno zalagao za više sredstava znanstvenicima za traženje lijeka za tu bolest, te za pravo na dostojanstven život i dostojanstvenu smrt. Umro je u svom domu, okružen obitelji, uz mačku koja je spavala na njegovom krevetu, objavili su njegovi najbliži.
Svijet tuguje i oplakuje velikog pisca i velikog čovjeka, koji je svim svojim čitateljima bio drag i bitan poput bliskog člana obitelji. Ako ne znate zašto, nađite neku njegovu knjigu i pročitajte je; garantiramo vam da nećete zažaliti.

(Marko Fančović)





Related Articles

Back to top button