Vijesti

OSVRT NA 8. saziv Sabora – Narodni zastupnik Stipe Petrina u svakom slučaju je zaslužio još jedan mandat

Po čemu će građani pamtiti ovaj 8. saziv i po čemu je politika vladajućih bila različita od ijedne do sada? U svakom slučaju malo toga dobroga je napravljeno a svjedoci smo puno loših političkih poteza koji su se događali kako u Saboru tako i u Vladi.

Ono po čemu će prošli saziv definitivno biti upamćen je da je jedna stranka rušila svoju vladu i da je koalicijski partner na vlasti dobro iskoristio svoje pravo. Međutim u moru ispraznih saborskih rasprava, političkih prepucavanja o “ustašama i partizanima”, gubljenja vremena na nebitne stvari dok su se presudne političke odluke donosile ad hoc, ovaj saziv Sabora ostati će zapamćen po istupima kako ga često zovu „narodnog“ zastupnika Stipe Petrine. Riječ je o nezavisnom zastupniku poznatom načelniku općine Primošten . Većini građana zbog medijske šutnje nepoznat ali u ovom sazivu Sabora mnogima je zbog oštrog jezika, zapeo za oko.

Petrina je u Sabor ušao na listi MOST a u 9- oj izbornoj jedinici ali se ubrzo od njih odvojio. Ovaj nezavisni zastupnik otvorio je teme koje se nitko prije njega nikada u povijesti Sabora nije usudio ni pomisliti otvoriti.

Šteta je što Petrina koji djeluje kao političar zadnjih 15 godina sa svojom nezavisnom listom, u ovom sazivu nije imao više svojih zastupnika, neki misle da je ostao u Most u da bi smjer Hrvatske bio uistinu drukčiji. Sad je već svima poznato da Petrina kao načelnik Primoštena ima izuzetne rezultate i to nitko ne spori ali da će se jedan lokalni političar tako dobro snaći na nacionalnoj razini nitko nije predviđao. Mnogi mu zamjeraju eksplozivnost čak i nekontroliranu impulzivnost pa ga nazivaju i redikulom, no njegovi rezultati na lokalnoj razini govore sami za sebe.

Rasprodaju državne imovine i održavanje status quo u društvu koje je vapilo za reformama i koje je radi reformi dalo povjerenje neprovjerenom kadru, Petrina je kritizirao program koji je bio na razini seminarskog rada te u suštini običnu listu želja sa nekoliko populističkih političkih lakirovki koje građanima ne nose ništa pozitivno.

Posebno šokantno za hrvatske prilike bio je slučaj kada se Stipe kao narodni zastupnik usudio javno sa saborske govornice progovoriti o korumpiranom sudstvu i pravosuđu. Petrina se obrušio na rak ranu našeg društva prozivajući konkretna imena sudaca, brojeve spisa koje je i dostavio saborskom odboru za pravosuđe.

U sabornici je s pravom nastao šok kako netko ima hrabrosti prozivati suce radi korupcije, ljude koji su do tada bili nedodirljivi dio vlasti i brana koruptivnom sustavu u cjelini a u javnosti njegov govor dočekan je s oduševljenjem da uopće postoji netko tko tako jasno govori o problemu radi kojeg između ostalog imamo tako veliki broj blokiranih i deložiranih građana i uništenih firmi.

Po prvi puta u politici uopće, ovaj saborski zastupnik jasno detektira srž problema demokratske Hrvatske kada javno i glasno proziva svih 8 dosadašnjih saziva sabora za političku korupciju, na što mu se nitko od zastupnika nije usudio replicirati što je jednostavno nezapamćeno u saborskoj praksi do tada.

Nezavisni Petrina javno je prozivajući tadašnje kandidate za Ustavne suce kako radi kriminala, uzimanja mita, lažnog predstavljanja, laganja, prekoračenja ovlasti i zbog kojih se ne bi ne bi ni smjelo usuditi kandidirati za suce Ustavnog suda, izrekao istinu o nepoćudnosti sudačkog kadra koji je sve osim častan već samo i isključivo podoban i politički.

Onakav kakav jeste, jasan, beskompromisan, a ponekad i kako bi Dalmatinci rekli “grez” ovaj nezavisni zastupnik ne da se nikome tlačiti. Bez dlake na jeziku ovaj političar koji itekako ima iskustva s načinom rada vlasti, sam traži striktno poštivanje Poslovnika. Poznavanje Poslovnika ali i nepokolebljivost predsjedniku Sabora Željku Reineru nije se svidjela jer Perina nije ustuknuo i tada dolazi do prepirke. Predsjednik Sabora tražio je da se Petrina udalji iz Sabora, ovaj izlazi i vraća se (i tako dva puta ) uz primjedbu „Ja ću izići ali ću se i vratiti je ne piše u Poslovniku da se ne mogu vratiti „

Zbog toga pitam se ako je sve ovo učinio samo jedan od 151 zastupnika, zamislite da je takvih bilo barem 10. Promislite zašto takvih ljudi nema u javnosti, zašto se ne reklamiraju jer sad vidimo da ovaj čovjek ima što za reći i pokazati. Upitajte sve one koji glasaju po inerciji koji uopće ne glasaju i sve oni koji se prodaju bi li promijenili svoj odnos prema politici kad bi ih zastupali ovakvi nepokolebljivi entuzijasti.

 





Related Articles

Back to top button