Zadar

Općina Preko pred bankrotom: Moraju platiti 25 milijuna kuna plus zatezne kamate Hrvatskim šumama

Najavljivala se gradnja hotela s ukupno 500 kreveta zatim 126 samostalnih vila i 72 paviljona s apartmanima u kojima bi bilo ukupno 2200 kreveta

Prije osam godina je uz dosta medijske pompe bio promoviran projekt gradnje luksuznog turističkog kompleksa na zapadnoj strani otoka Ugljan na predjelu zvanom Mačjak Šumljak, uz uvalu Prtljug, piše eZadar.hr.

Na terenu veličine 38,6 hektara tvrtka Duboko plavetnilo najavljivalo je gradnju hotela s ukupno 500 kreveta zatim 126 samostalnih vila i 72 paviljona s apartmanima u kojima bi bilo ukupno 2200 kreveta…

Općina je ozbiljno zagrizla za ovaj plan, usvojen je i Detaljni plan uređenja, raspisan međunarodni natječaj za investotora na kojem je iz trećeg pokušaja, pristigla ponuda Dubokog plavetnila.

U prva dva natječaja cijena kvadrata bila je 25 eura, Plavetnilo je u trećem spustilo na 17,2 eura, no novac nikada nije bio uplaćen. Duboko plavetnilo iz sustava Cubus luxa završilo je u stečaju i nestalo, a Općini Preko je ostao veliki problem.

Općina već platila 6,3 milijuna kuna

Naime, ostalo je ogroman dug prema Hrvatskim šumama za teren. U početnoj fazi projekta Općina Preko je čak namjeravala prodavati taj teren kao svoj, no onda je interveniralo Državno odvjetništvo. A onda je općina zatražila od Hrvatskih šuma izdvajanje terena – nadležno ministarstvo je to odobrilo u svibnju 2008. godine, a potom su Hrvatske šume ispostavile račun – 31.343.106,74 kuna!

U Preku su, naravno, bili šokirani, mislili su da su našli rješenje da to plati budući investitor. Zbog toga je očito bivši načelnik Ante Jerolimov odlučio uplatiti dio tražene sume, s općinskog računa je za tu namjenu na račun Hrvatskih šuma otišlo 6,3 milijuna kuna. No investitor je odustao, a dug prema Hrvatskim šumama je ostao. I završio na sudu.

Prema upravo objavljenoj presudi Trgovačkog suda Zadar Općina Preko mora isplatiti Hrvatskim šumama preostalih 25.043.106,74 kuna zajedno sa zakonskim zateznim kamatama!

Bez plaćanja nema upisa vlasništva ni gradnje

Općina se u postupku branila tvrdnjom kako taj teren nije nikada prenesen u njeno vlasništvo, odnosno da nije ostvaren svrha zbog koje je tražena prenamjena terena, nije došlo do izgradnje ugostiteljsko turističke zone Mačjak-Šumljak, a niti da su poduzete bilo kakve radnje u tom cilju.

Međutim, sutkinja Ana Markač složila se s argumentacijom Hrvatskih šuma da nije bitno je li realizirana svrha izdvajanja i izgrađena ugostiteljsko-turistička zona Mačjak-Šumljak. Za plaćanje naknade bitno je samo usvajanje DPU, odnosno rješenje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva o izdvajanju šumskog zemljišta iz šumskogospodarskog područja k.o. Lukoran. Osim toga Općina Preko je priznala svoje obvezu uplatom 6,3 milijuna kuna, pa tako treba platiti i ostatak.

Nije prošao ni prigovor o zastari jer je načelnik Jerolimov pismenom izjavom od 19. travnja 2013. “neopozivo i bezuvjetno priznaje dug prema Hrvatskim šumama d.o.o.”, pa otada teče novi rok zastare.

Dakle nema zastare, a za obvezu nije bitno ni to što nije došlo do izgradnje turističke zone, bez plaćanja ne bi bilo upisa zemljište u vlasništvo Općine Preko, a bez toga ne bi mogla ni početi gradnja. Dakle, bitna je činjenica da je Općina Preko sama tražila izdvajanje a Ministarstvo je to odobrilo, pa ostaju obveze prema Hrvatskim šumama, zaključila je sutkinja Markač.

Općina Preko će sigurno na presudu uložiti žalbu, no zasad je izvjesno da bi realizacija ove presude značila bankrot, jer joj proračun realno iznosi 23 milijuna kuna. Drugo rješenje je nalaženje stvarnog kupca koji bi realizirao projekt gradnje turističkog naselja.





Related Articles

Back to top button