KulturaZadarZadne-Izdvojeno

Omega 3 Kali najuspješnija zadruga u Hrvatskoj

11.12.2012. - KALI - 11U sklopu XVII. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu, koje organizira Ministarstvo poduzetništva i obrta, sinoć su dodijeljene nagrade najuspješnijim poduzetnicima, tehnološkom parku/poduzetničkom inkubatoru i zadruzi.

Najuspješnijim malim poduzetnikom proglašena je Stolarija i pilana Ratković iz Varaždinskih Toplica, a srednjim WENKER-KR iz Lepoglave. Najuspješnijim malim izvoznikom proglašen je AITAC iz Kastva, dok je nagradu za najuspješnijeg srednjeg izvoznika dobila zagrebačka tvrtka DOK-ING. Nagradu je u kategoriji najuspješnijeg mikroizvoznika dobila tvrtka Bex iz Matulja, a najuspješniji inventivni poduzetnik je zagrebački ALTPRO. U kategoriji najuspješniji mladi poduzetnik nagrađena je pazinska tvrtka Istra-Papir, dok je splitski ANALYTICOM najuspješniji mikro poduzetnik.

Ribarska zadruga Omega 3 Kali izabrana je za najuspješnija zadruga, dok je u kategoriji najuspješniji tehnološki park/poduzetnuički inkubartor nagrađen Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Jučer, prvi dan savjetovanja uz ostalo je predstavljena i Strategija razvija poduzetništva od 2013. do 2020. godine, čijom se provedbom želi povećati bruto dodana vrijednosti po zaposlenom u malom gospodarstvu za 40 posto do 2020. godine. Ta je vrijednost sada 16.366 eura, a Strategijom je cilj postavljen na 22.900 eura.

Jedan od ciljeva Strategije je i povećati udio malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u sa sadašnjih 51,6 posto na 62 posto, što se namjerava postići većim ulaganjima u istraživanje i razvoj, povećanjem inovativnosti i izvoza te razvojem poslovnih mreža.

U sklopu Savjetovanja govorilo se i o sredstvima iz EU fondova te je istaknuto da Hrvatska u razdoblju od 2014. do 2020. godine iz fondova EU planira povući 2 milijarde eura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.





Related Articles

Back to top button