Zadar

Očitovanje Marka Vučetića

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoštovani, budući je Kristijan Kapović, tražeći dodatne načine vršenja pritisaka na oporbene vijećnike, medijima odaslao predstavku kojom ih obavještava da je od nadležne policijske uprave zatražio utvrđivanje i provjeru prebivališta Igora Vučetića i mene, Marka Vučetića, držim potrebnim skrenuti pozornost javnosti na sljedeće činjenice.

Po st. 2. čl. 12.  Zakona o prebivalištu  predviđa se da su tijela javne vlasti, ukoliko dođu do saznanja da osoba moguće ne živi na adresi prijavljenog prebivališta, dužna o tome izvijestiti nadležnu policijsku upravu. Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je načelnik Kapović, prije utvrđivanja istinitosti prijavljenog prebivališta od strane nadležne policijske uprave, isti dopis proslijedio medijima, ali i objavio na službenim mrežnim stranicama Općine Vir (što posebno čudi, budući je ista namijenjena isključivo objavljivanju službenih akata), razvidno je da i sam shvaća neutemeljenost navedene prijave te se, umjesto na zakonito postupanje i utvrđivanje činjenica, odlučio na zastrašivanje obitelji.

Zanimljivo je da je prijava datirana jedan dan nakon održane konferencije za tisak na kojoj je izrijekom naveo kako moja supruga i djeca žive u Zadru, iznoseći podatke o njihovom kretanju, školi i kvartu. Budući je svojim govorom moju djecu i suprugu doveo u neprimjereni kontekst, razumljivo je da isto rezultiralo strahom za njihovu sigurnost. Strah je razumljiv jer njegove izjave u ušima roditelja ovako zvuče: Znam gdje ti se obitelj nalazi u svakom trenutku!

Budući gajim temeljno povjerenje u institucije, pravni sustav i tijela Republike Hrvatske, kontaktirao sam Prvu policijsku postaju i zatražio procjenu ugroze sigurnosti moje obitelji. Tom prilikom sam ih obavijestio da ćemo iskoristiti, u potpunosti ili dijelom, ovisno o nametnutim okolnostima,  pravo propisano st. 4. čl. 2. Zakona o prebivalištu. Znakovito je da je načelnik Kapović pokrenuo  postupke utvrđivanja istinitosti prijavljenog prebivališta (podsjećam, dostavljajući medijima službene predstavke policijskoj upravi) dan nakon što je medijski prozivao mene i moju obitelj. Držim da se radi o podloj  manipulaciji, budući je znao da ću reagirati kao otac i suprug, ali se, kao i mnogo puta do sada, prevario očito predmnijevajući da ću zaboraviti na zakonitost i o novonastalom stanju propustiti izvijestiti nadležna tijela. To nisam učinio, upravo kao što i ovim obraćanjem neću propustiti podsjetiti javnost kako Kapovićeva nervozna reakcija započinje nakon okupljanja građana s ciljem upozoravanja javnosti na moguću devastaciju obalnog pojasa na otoku Viru. U ovih nekoliko dana, zahvaljujući načelnikovim izjavama,  povećao se broj predmeta  potrebnih propitivanja zakonitosti, ali, vratimo se na početak i na meritum stvari – je li došlo do devastacije obalnog pojasa?

 

Dr.sc. Marko Vučetić, nezavisni vijećnik

Vir





Related Articles

Back to top button