ZadarZadne-Izdvojeno

“Obadva, oba su pala” i dalje žive u sjećanju mnogih

filip gacina obljetnica_19U pridraškom zaseoku Narančići jučer je obilježena 15. obljetnica pogibije Filipa Gaćine Bilinog. Gaćina je poznat po legendarnom uzviku “Obadva-obadva, oba su pala!” iz 1991. godine, kad su hrvatski branitelji na brdu Zečevo, tijekom obrane Šibenika, oborili dva neprijateljska zrakoplova tipa “Jastreb”. Bila je to svojevrsna prekretnica Domovinskog rata, događaj koji je podigao moral hrvatskim braniteljima da ustraju u obrani napadnute Domovine.

Nažalost, 19. rujna 1998. Gaćina je, kao pirotehničar Mungosa, stradao od zaostale protupješačke odskočne mine PROM-2 na lokalitetu Telica koji ni dan danas nije u potpunosti razminiran. Na mjestu njegove pogibije, kod spomen-obilježja i ove su se godine okupili mještani Primoštena, Filipovi suborci, ali i članovi obitelji: majka Lucija, brat Jure i sestra Marica s djecom.

Svake godine obilježavanju nazoči i umirovljena saborska zastupnica Nevenka Marinović koja je niz godina vodila poslove oko razminiravanja Zadarske županije. Brigu o spomen obilježju preuzela je Općina Novigrad, a općinski načelnik Joso Klapan rekao je kako Filipa već svi u općini osjećaju kao svog sumještanina.

– Filipu se ne odaje počast koju zaslužuje. Tako je to u našoj državi, ali ono što je sigurno jest da će se naći mjesto za njegov spomenik, posebice u hrvatskim povijesnim knjigama. Do tad, Filip Gaćina će živjeti u srcima sviju nas koji ga se s ponosom sjećamo, rekao je načelnik Joso Klapan.





Related Articles

Back to top button