112Zadne-Izdvojeno

Nije bilo napada, ali su mladi huligani oštećivali automobile

grafit__srbi_1302949359Prije nekoliko dana srpski mediji donijeli su priči o tome kako će turisti iz Srbije biti mirniji ukoliko za svoj odmor izaberu Istru ili Kvarner, nego zadarsko područje.

Samo prošle godine srbijansko ministarstvo je svojim građanima koji putuju u Hrvatsku savjetovalo ‘izuzetan oprez i krajnje uzdržano ponašanje’ te su naveli kako su gradovi u kojima može doći do ugrožavanja: Split, Knin, Zagreb, Osijek, Vukovar, Sisak, Šibenik, Dubrovnik i naravno Zadar.

Zadar se tako najviše spominje u negativnom kontekstu te smo u PU zadarskoj provjerili kakvo je stanje sa sigurnosti srpskih turista na našem području. Dobili smo podatke za protekle četiri godine, a najviše incidenata bilo je s krađom registracijskih pločica, oštećenjima automobila i autobusa, prijetnjama upućenim povratnicima, no istaknuli su kako nisu zabilježeni fizički napadi. Tijekom ove godine zabilježena je jedna krađa registracije s automobila srpskog državljanina i niti jedan drugi incident. Većinu dijela, saznajemo, počinili su maloljetni ili tek punoljetni izgrednici usijanih glava, motivirani navijačkim strastima ili pak željom za dokazivanjem, istovremeno nesvjesni posljedica svog čina, uz nedostatak kulture i/ili kućnog odgoja.

– U protekle četiri godine, dakle od 2009.godine do danas, na području koje pokriva Policijska uprava Zadarska, zabilježeno je ukupno jedanaest prijava otuđenja registracijskih pločica s automobila ili autobusa srbijanskih nacionalnih oznaka. Istovremeno zabilježili smo sedamnaest prijava oštećenja automobila ili autobusa. Najdrastičnija dva slučaja su razbijanje službenog automobila KK Hemofarm ispred hotela na Puntamici, te bacanje kamenja na autobus s igračima KK Partizan nakon košarkaške utakmice. U oba ova događaja koji nisu povezani s turističkom sezonom napadači su pronađeni i protiv njih podnesene su odgovarajuće prijave, kazao nam je Elis Žodan iz PU zadarske.

Žodan nam je naveo kako su zabilježeni i događaji pisanja grafita ili verbalnih prijetnji koje su prijavljivali uglavnom srbi povratnici, dok nisu zabilježili verbalne ili fizičke napade na turiste s područja Srbije.

Napomenuo je i kako oštećenja automobila ili krađe registracijskih pločica nisu isključivo vezane za vozila srbijanskih oznaka, već bilježe i slučajeve krađe slovenskih, ali i registracija drugih zemalja.

– Također, nakon sportskih utakmica bilježimo i otuđenja pločica ili manja oštećenja vozila i s područja Hrvatske, zaključio je Žodan.





Related Articles

Back to top button