ZadarZadne-Izdvojeno

Nezakonita naplata parkinga na plažama Zadarske županije

Foto: Ilustracija (infovrsar)
Foto: Ilustracija (infovrsar)

Na većini plaža, ali i turističkih mjesta u Zadarskoj županiji, jedinice lokalne samouprave nezakonito naplaćuju parkiranje.

Dosta gradova i općina, pogotovo onih na moru, tijekom turističke sezone pune proračun naplatom parkiranja u mjestima ili naplaćuju pristup automobilima plažama, čime zapravo naplaćuju ulaz na plaže.

Odluke o naplati donesene su na općinskim ili gradskim vijećima, karte naplaćuju inkasatori i računi su u pravilu fiskalizirani, tu nema ništa sporno, ali najveći broj općina i gradova koji provode naplatu parkiranja nemaju izveden stručni elaborat o organiziranju i naplati parkiranja i nemaju odobrenje Policijske uprave zadarske, kako je to zakonom propisano, što znači da provođenje i naplata parkiranja nije legalna.

Kazne nisu male, iznose 500 kuna za pogrešno parkiranje, dok dnevna karta za pristup plaži od 8 do 19 sati iznosi 20 kuna. To nije puno ako se plati u 8 ujutro, ali je besmisleno ako se netko dođe okupati u 18 sati navečer pa za sat vremena parkiranja plati 20 kuna.

Mi naplaćujemo parkiranje ne samo u Tustici, nego svuda na našem području. Kod nas se to provodi na temelju odluke Općinskog vijeća koja je povjerena komunalnom poduzeću da na površinama s javnom namjenom organiziraju naplatu parkiranja. Oni to rade na temelju cjenika, koji je također odobrilo Općinsko vijeće i koje je iznosilo pet kuna za sat parkiranja i 20 kuna za dnevnu kartu.

Što se tiče odobrenja PU zadarske, znam da smo nešto razgovarali o tome, ali nisam siguran jesmo li ili nismo dobili odobrenje. Znam da ne kaskamo puno za usklađenjima sa zakonima, mi smo u tome vrlo brzi, međutim, nisam siguran je li poduzeće koje provodi naplatu to odradilo prema PU zadarskoj. Mislim da još nije, ali da je to u postupku – kazao je Ante Martinac, načelnik općine Sukošan.





Related Articles

Back to top button