Tehnologija

Neutrinska komunikacija

Znanstvenici sa sveučilišta Rochester koji rade u Fermi National Accelerator Laboratory u blizini Chicaga uspješno su komunicirali uz pomoć kratke digitalne poruke koristeći neutrine.

Iako je i sama komunikacija neutrinima vrlo zanimljiva, vjerojatno je još zanimljivije da je uspostavljena kroz prepreku u obliku 240 metara debele stijene. Naime, neutrini su električki neutralne elementarne čestice koje su gotovo bez mase i putuju brzinom vrlo blizu brzine svjetlosti. Zbog neutralnog naboja na njih uopće ne djeluje elektromagnetizam, odnosno pored gravitacijske djeluje još samo slaba nuklearna sila. To u osnovi znači da neutrini mogu jednostavno proći kroz čvrste objekte veličine planeta.

Kako bi uspostavili komunikaciju znanstvenici u Fermilabu koristili su ubrzivač čestica kako bi izbacili tok neutrona kroz 240 metara debelu stijenu do detektora neutrina MINERvA. Ukoliko MINERvA otkrije neutrine, to registrira kao binarnu jedinicu, a u suprotnom slučaju registrira binarnu 0. Koristeći tu tehnologiju znanstvenici su uspjeli poslati riječ “neutrino”.

Komunikacija bi se na jednak način mogla uspostaviti i da se podaci šalju na suprotnu stranu Zemlje, kroz njezinu jezgru, čime bi to automatski postala najbrža dostupna komunikacijska mreža jer signal mora proći znatno manji put nego kabelima na površini Zemlje ili kroz satelitsku mrežu.

No upravo to svojstvo da neutrini prolaze neometani kroz praktično bilo kakvu prepreku ih čini i iznimno teškim za otkrivanje. MINERvA je detektor koji je u osnovi veliki komad metala težak više tona, a može otkriti tek jedan od 10 milijardi neutrina. Za generiranje dovoljne količine neutrina da se mogu pouzdano otkriti sadašnjim detektorima treba ogromna količina energije i ubrzivač čestica, stoga smo zasigurno još vrlo daleko od komercijalne komunikacije neutrinima.

Potencijalne primjene, posebno za vojne potrebe, su vrlo velike. Naime, komunikaciju neutrinima je vrlo teško otkriti i prisluškivati, a može se koristiti za komunikaciju na mjestima gdje je to sada relativno komplicirano, poput podmornica koje imaju ograničene komunikacijske mogućnosti jer voda vrlo loše prenosi radio valove.





Related Articles

Back to top button