ZadarZadne-Izdvojeno

NESPOSOBNOST?: Zašto Zadar ne uzima novac?

Da unatoč “visokim ambicijama” u Zadru vlada potpuna bezidejnost javnog sektora o smjeru turističkog razvoja grada, svjedoči i nedavno okončan natječaj Ministarstva turizma za projekte javne infrastrukture.

kapetanaski__pozornica_1262084696
Foto: 057info.hr

Naime, svake godine Ministarstvo daje nepovratna sredstva iz Fonda za turizam lokalnim upravama i turističkim zajednicama za zahvate u svojem prostoru koji pridonose komunalnoj i turističkoj kvaliteti, a u koje privatni sektor nema interesa investirati, dok lokalna uprava za njih nema novca. Na natječaj, koji je završio 4. studenoga prošle godine, pristiglo je više od 400 projekata gradova i općina iz cijele Hrvatske, a izabrano ih je 40 koji su dobili nepovratnih 19,7 milijuna kuna.

S područja Zadarske županije prijavljeno je ukupno 36 projekata, no potporu su dobila samo tri: u Novigradu, Ninu i Kalima, ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Grad Zadar, koji bi prema viziji svojega gradonačelnika za 10 godina navodno trebao biti “naš Monte Carlo”, na natječaj je, brojkom i slovima, prijavio samo jedan (1) projekt, koji se na kraju nije ni našao među 40 projekata izabranih za financiranje.

Kako nam je objašnjeno iz gradskog Ureda za informiranje, Grad Zadar tražio je oko 700 tisuća kuna za “turističku valorizaciju bastiona Citadela”, odnosno za arhitektonski natječaj kojim bi se dobilo idejno rješenje za uređenje parka Kapetanski.

Projekt je, međutim, odbijen bez obrazloženja, kao, nažalost, i neki drugi projekti s područja županije, tako da će drugu šansu za nepovratnim sredstvima u praktički neograničenom iznosu Zadar dobiti idućeg mjeseca, kad će Fond raspisati novi natječaj. Iz Ministarstva turizma naglašavaju da se “nepovratnim sredstvima financiraju investicije u izgradnju, uređenje i obnovu javne infrastrukture, a to su objekti javnih subjekata kojima se unaprjeđuje konkurentnost turističke destinacije razvojem različitih oblika turističke ponude”.

Unaprjeđenje konkurentnosti

Konkretno, to mogu biti višenamjenski objekti, centri ili dvorane za održavanje specijaliziranih ugostiteljsko-turističkih obrazovnih programa, javna golf-igrališta, objekti sportsko-planinskih turističkih odredišta (skijaški liftovi, vučnice, žičare, staze, sustavi za pravljenje umjetnog snijega i sl.), objekti lokalne infrastrukture kao što su plaže, turistički informativni centri, centri za posjetitelje, vidikovci, špilje, biciklističke staze, vinske ceste, tematski parkovi i drugi objekti javne infrastrukture u turizmu, navode iz Ministarstva turizma.

I površnim poznavateljima lokalnih turističkih prilika već je na prvi pogled jasno da s ovog “popisa” turističkih sadržaja Zadru nedostaje gotovo sve. Ali to još uvijek ne znači da bi Zadar neki od njih mogao dobiti uz pomoć nepovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma.

 

Novigrad, Nin i Kali dobili novac

Općina Novigrad je za projekt izgradnje obalne šetnice u Pridragi dobila 359 tisuća kuna, Grad Nin za projekt uređenja Kraljičine plaže (Ninske Vodice) 800 tisuća kuna, a Općini Kali za projekt uređenja i obnove javnih plaža Tratica i Mul izdvojeno je 200 tisuća kuna. Novac za navedene projekte općinama će biti na raspolaganju nakon što Ministarstvo turizma i nositelji projekta potpišu ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu programa “Fond za razvoj turizma” i nakon što nositelji projekata izvrše sve ugovorom propisane obveze





Related Articles

Back to top button