ZadarZadne-Izdvojeno

Nauta Lamjana: Banka za riječki M-inženjering, odluku donosi Vlada

Na zadarskom Trgovačkom sudu danas je održana skupština vjerovnika kaljskog remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana koje se u stečaju nalazi od listopada prošle godine.  Na žalost ni sa ove skupštine radnici nisu izašli zadovoljni. Podršku vjerovnika za preuzimanje potkoncesije i nastavak remontne djelatnosti dobila je riječka tvrtka M-inženjering, za koju radnici smatraju da ne može jamčiti ono čemu se najviše nadaju, nastavak proizvodnje. Stoga će pomoć zatražiti od Vlade.

Za radnike i sindikat niti jedna od 6 pristiglih ponuda nije bila prihvatljiva. Čak i ona kojoj su se najviše nadali, Viktora Lenca, budući da je riječko brodogradilište na kraju ponudilo preuzimanje samo 18 radnika. Najveći vjerovnik Erste banka, koja ima preko 82 posto potraživanja odlučila se za ponudu M-inženjeringa, koju je ocijenila najboljom. No predstavnik radnika  Mario Košta naglasio je kako ta tvrtka ne nudi zapošljavanje svih zatečenih radnika već potrebnih radnika zavisno od kvalifikacije, te kako je njezina sestrinska tvrtka Nauta Lamjani ostala dužna nekoliko stotina tisuća kuna. Također ističe da se radi o tvrtki sa 20 tisuća kuna temeljnog kapitala , a koja bi dakle trebala dobiti na upravljanje državnu luku posebne namjene vrijednu stotine milijuna kuna. Sindikat i radnici će se stoga obratiti Vladi koja, budući da se radi o dodijeli državne koncesije, i donosi konačnu odluku.

Inače, u brodogradilištu je nekad bilo zaposleno nekoliko stotina radnika. Nakon što je država za jednu kunu prodala brodogradilište Walteru Wolfu, situacija je drastično krenula na gore. Pred proglašenje stečaja bilo je zaposleno 70 radnika koji su sada na zavodu za zapošljavanje a dugovi prema vjerovnicima dosegnuli su 70 milijuna kuna.

Piše: HRT/Radio Zadar





Related Articles

Back to top button