ZadarZadne-Izdvojeno

Naftaši odustali od bušenja kod Dugog otoka

Foto: soszajadran
Foto: soszajadran

Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu. Obavijestili su upravu Agencije za istraživanje ugljikovodika da neće potpisati ugovor s hrvatskom Vladom .Iako su kao razlog naveli su neriješeno granično pitanje Hrvatske i Crne Gore, vjerojatnije je da je stvarni razlog odustajanja teško stanje u naftnoj industriji nakon pada cijena nafte.

Odustali su od četiri istražna polja, od kojih je jedno zapadno od Dugog otoka.

Sjetimo, predstavnici američke tvrtke za istraživanje i eksploataciju nafte i plina iz Hustona,  Marathon oil, posjetili su u 6. svibnja 2015.  Grad Zadar. Radnom sastanku nazočili su uz gradonačelnika Božidara Kalmetu, zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, pročelnik UO za gospodarstvo i obrtništvo, Ivica Katić, pročelnica UO za ravitak otoka i zaštitu okoliša, Anderja Baraba i predsjednik Županijske gospodarske komore, Rajko Jurin.

Svrha sastanka bila je upoznati lokalne dionike s aktivnostima istraživanja istraživanja nafte i plina u Jadranskom moru donosno u dijelu koji se odnosi na more, podmorje i otoke Zadarske županije.





Related Articles

Back to top button