ZadarZadne-Izdvojeno

Na Mocirama stambene zgrade, na Žmirićima tri semafora

javna rasprava-mocire-050314-02Urbanistički planovi Žmirići i Mocire ponovno su se danas našli na javnoj raspravi i to iz proceduralnih razloga, budući da je proteklo šest mjeseci od prošle javne rasprave, a do usvajanja UPU-a na Gradskom vijeću nije došlo.

UPU Mocire obuhvata je 7,5 ha i obuhvaća područje iza OŠ Šimuna Kožičića Benje i Centra za rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire.

Željko Predovan iz tvrtke Blok projekt Zadar, koji je izrađivač ovog plana, naglasio je kako je riječ o zoni srednje gustoće pretežito stambene namjene. No u jednom dijelu ona je i mješovite namjene gdje su predviđeni poslovni prostori za trgovine, ugostiteljstvo i sl. Tu je već osnovna škola, a planira se izgraditi i dječji vrtić. Cijeli prostor povezivat će prometnica koja je kralješnica cijelog sustava, ona koja vodi od Puta Nina do Puta Dikla.

Na Mocirama je planirana izgradnja nižih katnica koje bi se kaskadno smanjivale u odnosu s već izgrađenim manjim stambenim jedinicama u susjedstvu.

Javna rasprava o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Žmirići također je već provedena, ali je iz istih razloga kao i Mocire ponovno stavljena na javni uvid. Matko Segarić, zamjenik gradskog pročelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje kazao je kako je proteklih pola godine iskorišteno za kontrolu prometnih rješenja na Žmirićima.

Temeljem zahtjeva Grada Zadra iz rujna prošle godine izrađivač UPU- a Žmirići tvrtka D&Z dostavila je analizu raskrižja Žmirići prema kojem je semaforizirano raskrižje puno bolje rješenje nego kružni tok kako su neki predlagali.

– U Žmirićima je struka odredila da je najbolje rješenje četverotračno semaforizirano raskrižje, budući da ljeti kroz to raskrižje dnevno prođe i do 30 tisuća vozila, a sigurnost prometa na višoj je razini, nego što bi bila kod višetračnog kružnog toka, kazao je Juranov.





Related Articles

Back to top button