IzdvojenoZadar

Na današnji dan izdajnik Pavelić se ‘41. odrekao Zadra

Rimski ugovor očekivano je izazvao bijes među Hrvatima, naročito u Dalmaciji koju su Pavelić i ustaše hladnokrvno i besramno prepustili teroru talijanskih fašista. Stoga je u Dalmaciji silno ojačao antifašistički pokret

Ugovor su u Palači Venezia u Rimu potpisali poglavnik i duce u nazočnosti talijanskog ministra vanjskih poslova, grofa Galeazza Ciana, te svih ministara vlade NDH. Riječ je bila o vjerojatno najvećoj izdaji u povijesti Hrvatske i hrvatskog naroda. Potpisom na ugovor, Pavelić je je Italiji predao područja Zadra, Šibenika i Splita, otoke Rab, Krk, Vis, Lastovo, Korčulu, Mljet i niz manjih otoka, dijelove Hrvatskog primorja i Gorskog kotara te Boku Kotorsku.

NDH predala većinu obale, a dobila marionetskog kralja

Pavelić je već petnaestak godina ranije u svojim istupima izražavao spremnost na prepuštanje velikih dijelova istočnojadranske obale Italiji, od Rijeke do Boke Kotorske.

Osim što je Italiji prepustila većinu jadranske obale, Pavelićeva NDH se obvezala i da na preostalom dijelu Jadrana neće držati mornaricu niti graditi ikakve vojne objekte.

Sam Rimski ugovor sadrži tri zasebna dokumenta. Prvim je utvrđena granica između dviju država. Drugim se NDH obvezala na demilitarizaciju preostalog dijela obale, dok je trećim dokumentom Italija postala jamac političke nezavisnosti hrvatske države. Također, tim ugovorom Pavelić i ustaše prihvatili su da savojski princ Aimone Roberto Margherito Maria Giuseppe di Torino bude okrunjen za hrvatskog kralja pod imenom Tomislav II.

Pavelićev potez osnažio partizanski pokret u Dalmaciji

Rimski ugovor očekivano je izazvao bijes među Hrvatima, naročito u Dalmaciji koju su Pavelić i ustaše hadnokrvno i besramno prepustili teroru talijanskih fašista. Iz tog razloga u Dalmaciji je potom silno ojačao antifašistički pokret, a tisuće Dalmatinaca, ne toliko iz ideoloških razloga koliko zbog bijesa i revolta, priključilo se partizanima koje su predvodili komunisti na čelu s Josipom Brozom Titom.

Nakon što je fašistička Italija kapitulirala 8. rujna 1943. godine, poglavnik Pavelić je “mudro” i “odvažno” prepoznavši povijesni trenutak, dva dana kasnije jednostrano raskinuo Rimski ugovor donijevši tzv. Državnopravnu izjavu o razrješenju Rimskih ugovora. Područja koja je NDH predala Talijanima 1941. godine, odlukama Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) i Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) vraćena su matici, a oduka ZAVNOH-a ugrađena je i u Ustav današnje Republike Hrvatske.

 





Related Articles

Back to top button