ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Mlađi juniori VK Zadar 1952 peti u Hrvatskoj; Jerko Jurlina najbolji golman prvenstva

1488091_1501542736776004_7611393870516303720_n

 

Protekla četiri dana u dubrovačkom Gružu održana je završnica prvenstva Hrvatske za mlađe juniore (igrači rođeni 1999. godine i mlađi). Vaterpolisti VK Zadra su u konkurenciji osam najboljih hrvatskih ekipa zauzeli peto mjesto.

Momci trenera Gorana Jovančevića našli su se u skupini sa zagrebačkim Medveščakom, riječkim Primorjem i splitskim POŠK-om. Prvenstvo su otvorili utakmicom protiv Zagrepčana. Odlična igra mladih zadarskih poletaraca rezultirala je vodstvom 3:1 nakon tri četvrtine, no tada na scenu stupaju ”ljudi u bijelom” te uz katastrofalan sudački kriterij daju nevjerojatan vjetar u leđa Medveščaku koji zadnju dionicu dobija sa 3:0 te slavi konačnu pobjedu 4:3. Slijedeći susret odigrali su protiv kasnijih prvaka riječkog Primorja. Ponovilo se odlično otvaranje utakmice, Zadrani su poveli na poluvremenu sa 4:1, no tada kao da je ponestalo snage te je duža klupa Riječana i puno veća rotacija dovela Primorje do konačne pobjede 8:7. Ta je pobjeda odvela Primorje u polufinale, a Zadrane u borbu od petog do osmog mjesta. U zadnjem susretu skupine koji nije imao rezultatsku važnost mladi zadarski vaterpolisti su par sati nakon dvoboja s Primorjem poraženi i od splitskog POŠK-a 7:6.

Borba od petog do osmog mjesta nije bila realnost za zadarske ”barakude” koji su malo nedostatkom sportske sreće, malo  nekim svojim greškama, ali i čudnim odlukama sudaca u prvoj utakmici ostali uskraćeni za borbu za medalje gdje zasigurno pripadaju što su i pokazali u zadnja dva susreta. Susret sa starim znalcima protiv splitskog Mornara donio je prvu pobjedu 9:8. Nakon zaostatka na poluvremenu od 5:3, Zadrani su zbili svoje redove te furioznom trećom četvrtinom došli do vodstva 6:5 i na kraju slavili sa 9:8.
U susretu za peto mjesto susreli su se ponovno sa POŠK-om kojemu su itekako vratili za poraz u skupini te pokazali pravi odnos snaga. Pobjeda 12:6 nije došla u pitanje te su Zadrani uzeli petu poziciju, no ostaje žal za propuštenom prilikom za borbu za vodeća mjesta na ovom prvenstvu.

Momcima i trenerima treba svakako čestitati na borbi, pokazali su dosta protiv puno renomiranijih klubova i s većom tradicijom. Preostaje im spremanje za kvalifikacije za završnicu Kupa Hrvatske koji će se u istom sistemu održati na ljeto, a nadamo se da će se mladim zadarskim vaterpolistima tada sve vratiti i da će pokazati svoju vrijednost u nadamo se, pravednoj sportskoj borbi u bazenu bez sudačkih repova.

Za Zadar su nastupili: Jerko Jurlina (46 obrana), Ante Zdrilić, Toni Grozdanić 8 golova, Dominik Gregov, Mate Čačić 1, Marin Jovančević 9, Timien Vučković, Luka Žunić 3, Vice Donat Magaš 7, Ante Petrović, Lovre Zelić 1, Roko Jurišić 2, Ivan Vrbnjak 6.

Iz redova Zadrana dolazi i najbolji golman prvenstva Jerko Jurlina. Mladom 15- godišnjem zadarskom čuvaru mreže ovo nije prva ovakva nagrada. Naime, na neslužbenom svjetskom prvenstvu u kategoriji ”Nade” 2011. Jerko je također proglašen najboljim golmanom, a potom je i na prvenstvu Hrvatske za nade uzeo nagradu za najboljeg golmana. Svoju vrijednost je ponovno potvrdio ovom nagradom trenera koji su ga proglasili najboljim golmanom prvenstva Hrvatske u kategoriji mlađih juniora 2015. Ovom prilikom zamolili smo nadasve skromnog Jerka, inače odličnog učenika prvog razreda matematičkog smjera Gimnazije Franje Petrića i sudionika brojnih školskih natjecanja  za par rečenica.

Jerko, kada si počeo trenirati vaterpolo i zašto?

– Pa, vaterpolo sam počeo trenirati 2010. godine. Kako mi je brat Roko cijeli život u košarci, bilo je logično da se i ja okušam u tom sportu. No, nisam se dugo zadržao i kako mi je drugi brat Niko bio u vaterpolu, odlučio sam i ja probati te mi se izrazito svidio sport i ekipa i evo i dan- danas sam tu i ne mislim stati. Tata je trenirao i košarku i vaterpolo tako da imamo poveznicu između svih sportova, ha-ha.
1410782_10201381131385083_605745586_o

Sportski dio obitelji Jurlina (Jerko prvi slijeva)

Danas si proglašen najboljim golmanom prvenstva Hrvatske u kategoriji mlađih juniora (čak 59% obrana na turniru). Čestitamo ti na tome. Kako bi ocijenio turnir i svoj učinak na turniru?

– Prvo, hvala na čestitkama. Pa, turnir bi ocijenio dobrim. Najviše ostaje žal za prvom utakmicom protiv Medveščaka u kojoj smo mogu reći u najmanju ruku ”pokradeni”. Mislim da je ta utakmica usmjerila puno toga na ovom turniru. Sutradan smo prvake, momčad Primorja imali ”u šaci”, vodili na poluvremenu sa 4:1, no kao da nam je ponestalo snage te smo na kraju poraženi. Smatram da smo pokazali da vrijedimo u susretima za plasman od petog do osmog mjesta u kojima smo pobijedili splitske klubove, Mornara i POŠK-a. Nije to loš rezultat, ali mišljenja sam da smo zaslužili borbu za medalje. Svoj učinak bi ocijenio vrlo dobrim, turnir sam odradio jako dobro, sigurno da godi ova nagrada, no to ne bi mogao sigurno postići bez doprinosa svoje cijele ekipe i suigrača.

Čekaju vas sada kvalifikacije za završnicu kupa Hrvatske koje vas, nadamo se, očekuje na ljeto. Kakvi su tvoji planovi, ali i planovi ekipe?

– Da, čekaju nas kvalifikacije za kup Hrvatske. Nastavit ćemo sa dobrim radom i treninzima te jedva čekamo ljeto da svima pokažemo da zaslužujemo puno bolji rezultat od trenutnog petog mjesta. Mislim da to možemo i nadam se da ćemo kvalitetnim radom uspjeti u tom naumu.

Jerku i svim suigračima te trenerima želimo puno sreće i predanog rada te što boljih rezultata u budućnosti. Nadamo se da će većina ovih momaka u budućnosti činiti jezgru seniorske ekipe zadarskog kluba.





Related Articles

Back to top button