Zadar

Ministre Slavene Dobroviću: Hoćete li dopustiti moralnoj nakazi, Radi Šimičeviću da postane državni tajnik?

Predsjednik odbora za preimenovanje ulica i trgova – Rade Šimičević
Predsjednik Odbora za preimenovanje ulica i trgova – Rade Šimičević potpisao je na Narodnom trgu peticiju za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu, da bi kasnije, na Odboru glasao protiv svog potpisa i tako srušio Inicijativu koju je potpisalo čak 10283 građana!

U Ministarstvu zaštite okoliša kojem je dodan najjači sektor energetike, ovih dana ozbiljno razmišljaju o kandidatima za funkciju koja se još jednom vraća, onu državnog tajnika. Iako se čak i u Zagrebu na veliko govori o tome kako bi tu funkciju trebao dobiti bivši direktor Čistoće Zadar, Tomislav Ćurko, do njega zadarski novinari nisu uspjeli doći. Navodno, radi se o ‘staroj priči’, a hoće li u četvrtak Ćurko biti imenonav ili neće ostaje nam za vidjeti.
Ono što zabrinjava je činjenica da je zadarski HDZ, odnosno ogranak njegove županijske organizacije, za državnog tajnika predložio kontroverznog ravnatelja gimnazive Vladimir Nazor, Radu Šimičevića. Ono po ćemu Zadrani itekako pamte Šimičevića je činjenica da je isti 2014. godine za Građansku inicijativu ‘Svi za Kalelargu’, koja je prikupljala potpise za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu, potpisao peticiju na Narodnom trgu, da bi nekoliko dana kasnije na Odboru za preimenovanje ulica i trgova glasao protiv onoga što je potpisao.

No, krenimo redom.

ČIN PRVI: Rade Šimičević ponosno pozira pred fotografima i potpisuje peticiju

Prvog dana prikupljanja potpisa za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu, 3. svibnja 2014. godine, štandu za potpis peticije nešto iza podne pristupio je jedan od članova Odbora za preimenovanje ulica i trgova i predsjednik istog tijela Gradskog vijeća, Rade Šimičević. Sa smješkom na licu, Šimičević je prvo pričekao fotografa, da bi zatim potpisao peticiju kazavši kako se Široka ulica mora preimenovati u Kalelargu, “jer tako žele građani Zadra”. Poslije njega, na potpis je došao i Aleksandar Švenjak, također član Odbora za preimenovanje ulica i trgova, a kasnije su Inicijativu potpisali i ostali članovi spomenutog odbora (njih četiri od pet).

ČIN DRUGI: Rade Šimičević glasao protiv svog vlastitog potpisa

U konačnici, Inicijativa je prikupila 10823 potpisa, a na sjednici Odbora za preimenovanje ulica i trgova, glavni junak ove naše priče, Rade Šimičević, prvi je digao ruku protiv toga da se prijedlog o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu uopće uvrsti na dnevni red sljedeće sjednice Gradskog vijeća. Da, za one koji nisu detaljno upoznati s činjenicom, Rade Šimičević, ravnatelj gimnazije Vladimir Nazor i nekadašnji ravnatelj Caritasa, potpisao je peticiju, da bi na Odboru (ne o tome da se Široka ulica preimenuje u Kalelargu, već da se samo uvrsti na dnevni red sjednice Gradskog vijeća) glasao protiv onoga što je gorljivo branio i što je na svoju ruku i sa velikom željom, među prvima potpisao na Narodnom trgu!

Nakon svog nemoralnog čina, sociolog Krešimir Krolo za ZADAR News kazao je kako su postupci Šimičevića i Švenjaka štetni su po društvo (više o tome pročitajte ovdje).

Zatražena smjena ravnatelja Rade Šimičevića radi nemoralnog čina

Nešto kasnije, gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač poslao je medijima dva pisma. U jednom je tražio hitnu smjenu ravnatelja gimnazije Vladimir Nazor, Rade Šimičevića, dok se u drugom obraća učenicima te škole, napominjujući kako je Šimičević, što je točno, pregazio svoju vlastitu riječ (i potpis) nakon što je, prvo javno i u prisutnosti kamera potpisao peticiju za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu, da bi na jučerašnjem Odboru za preimenovanje ulica i trgova, svoj potpis pogazio i glasao protiv.

Na Stanovima mu zasmetala mu pjesma ‘Kalelarga’

I to nije sve kada je u pitanju Rade Šimičević, nešto ranije ove godine, na stadionu Stanovi, kada je Zadar igrao jednu od ligaških utakmica, u ‘svećanoj loži’ sjedio je Rade Šimičević. Kada je jedan od tonskih tehničara zadužen za puštanje glazbe na poluvremenu pustio zadarsku Kalelargu, koju su u za podršku Inicijativi snimili zadarski glazbenici, Šimičević je ljutito ustao te je tadašnjem direktoru kluba prigovorio kako se ‘Kalelarga pušta na Stanovima kako bi se njega provociralo’. I doista, ako Šimičevića provocira najljepša pjesma o Zadru ikad ispjevana, ako ga žulja činjenica da je u očima preko 10 tisuća Zadrana koji su uz njega potpisali peticiju za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu postao moralna nakaza, onda je to dobar znak. Jer, Šimičević, koliko god nakaradn bio i koliko god nemoralnu stvar napravio, sigurni smo, duboko u sebi zna da je pogriješio. A kada će se i hoće li se Šimičević ikad ispričati Zadranima i svima onima koje je prevario, ostaje nam za vidjeti.

Test MOST-a, hoće li dopustiti moralnoj nakazi da postane državni tajnik?

Ukoliko MOST Nezavisnih lista, koji se od početka pokušava nametnuti kao ‘moralna vertikala’ društva, uistinu misli kako bi ovaj potrčko i tužan lik u konačnici mogao obnašati dužnost državnog tajnika, ukoliko se Rade Šimičević doista imenuje na spomenutu funkciju, daleko smo od bilo kakvih, pa i onih kozmetičkih promjena. Jer, Rade Šimičević i njegova djela u konačnici samo predstavljaju onaj stari, prljavi i iskvareni mentalni sustav, sustav koji je u svojoj srži jadan po samog čovjeka i njegovo dostojanstvo. A pogaziti svoj potpis i ono za što si se zalagao, znači i pogaziti svoje dostojanstvo. Eto MOST-ovci, sretno Vam bilo u imenovanju novog državnog tajnika.





Related Articles

Back to top button