ZadarZadne-Izdvojeno

Marko Pupić Bakrač još jednim priopćenjem tvrdi: “U Hrvatskoj su bankari doveli ljude i gospodarske subjekte do bankrota”

Marko Pupić Bakrač
Marko Pupić Bakrač

Nakon što je ZDNews.hr u ponedjeljak 18. ožujka ujutro objavio veliki intervju s Ivom Bilićem, nekoliko sati nakon toga uslijedila je najavljena tribina i press konferencija na kojoj je don Ivan Grubišić osobno podržao Ivu Bilića kao nezavisnog kandidata na listi SDP-a. Na istoj tribini don Grubišić više puta je ponovio kako Savez za građansku i etičku Hrvatsku, prema svojim pravilima, ne može podržati niti jednu stranku, što je u prijevodu značilo kako je nemoguća koalicija SDP-a i Saveza za građansku i etičku Hrvatsku. Dan nakon gore spomenute pressice, Marko Pupić Bakrač, koji je do tada bio koordinator Saveza za građansku i etičku Hrvatsku Zadar, objavio je priopćenje u kojem je Ivu Bilića nazvao “Zadarskim Hypo namjesnikom”. Dan kasnije, Ivo Bilić je kratkim e-mailom odgovorio ZDNews.hr-u kako se nema namjere baviti diskvalifikacijom svojih protukandidata, a nakon čega je na redakcijski e-mail ZDNews.hr-a stiglo novo priopćenje Marka Pupića Bakrača, kojega prenosimo u cijelosti:

To što Ivo Bilić priča da svoju kampanju gradi na nekakvom programu i da ima rješenja za izlazak iz krize obične su floskule. SDP-ovci uporno predstavljaju Ivu Bilića kao privrednika koji će spasiti prezaduženi gradski budžet, čime pokazuju da nemaju pojma što se podrazumijeva pod pojmom privreda. Banke i bankari spadaju u financijski sektor a ne privredni. Kad ste čuli da je neki bankar došao iz privrede, bio uspješan privrednik.  Takozvana privredna aktivnost banaka i bankara svodi se na kamatarenje, ovrhe dužnika i jamaca, naplaćivanja raznoraznih usluga i provizija (naknada za vođenje računa, naknada za SMS obavijesti, naknada za papirnate obavijesti, naknada za internet bankarstvo…)  . U Hrvatskoj bankari nikad nikoga nisu izvukli iz financijskih teškoća dapače samo su te teškoće produbili te doveli ljude i gospodarske subjekte do bankrota. Tako ni Ivo Bilić neće izvući grad Zadar iz financijskih  problema i poboljšati život građana, niti on to zna i može (jer vođenje gradom nema ništa zajedničkog sa upravljanjem bankom), niti je onima koji stoje iza njegove kandidature takvo što na pameti. Sasvim je jasno da će Ivo Bilić kao eventualni gradonačelnik raditi  za i u interesu krupnog kapitala kao što je radio gotovo cijeli svoj radni vijek .

Sve kritiku na svoj račun Ivo Bilić relativizira nazivajući ih diskvalifikacijama odbijajući se javno suočiti sa svojom prošlošću,onim što je radio i što radi. Činjenica je o kojoj mogu posvjedočiti brojni svjedoci da je svojevremeno Dalmatinska banka iskamatarila Bagat, TIZ i nebrojene druge zadarske tvrtke, uništila ih, tisuće su ostajale bez posla dok su se zidovi banke oblagali najskupljim mramorom. Nekretnine propalih tvrtki preuzeli su poznati zadarski „poduzetnici“ pod okriljem Hypo-a. Na mjestima gdje su bili pogoni niknule su zgrade. Svojevremeno 1996 godine su čelnici te banke završili i u istražnom pritvoru. Kao i sve druge velike afere u Zadru , pa i Hrvatskoj i ova je zataškana. Nije ni čudo da je sve do nedavno najveći kamen spoticanja prilikom pregovora za ulazak u EU bilo poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava. I dan danas u Zadru represivno-pravosudni aparat  u odnosu na krupni kriminal uopće ne funkcionira a kamoli 1996 godine.

Što se tiče Hypo banke i promjene njezine vlasničke strukture i površnim poznavateljima prilika je jasno da se time nisu izmijenile okolnosti. Hypo što u vlasništvu što pod hipotekom drži gotovo cijeli  Zadar, zato nas i nazivaju Hypograd. U takvim okolnostima za Hypo lobi u Zadru od vitalne je važnosti da zadrže svoj nadzor nad politikom i političarima kako bi zaštitili svoje interese. Ne treba sumnjati, ukoliko na vlasti ostane HDZ  da će se suradnja na obostranu korist zasigurno nastaviti, GUP će se i dalje krojiti po zahtjevu Hypo lobija kao u slučaju Maraska parka, Žmirića, Supernove, Baumaxa i brojnim drugim. U slučaju pak pobjede SDP-a Hypo lobij će imati svog čovjeka na mjestu gradonačelnika u stvari Hypo-namjesnika za grad Zadar.

Da sam na Bilićevom mjestu ni ja ne bih govorio o ovim temama ili kako on kaže diskvalifikacijama međutim duhovima prošlosti neće pobjeći prodajući maglu i lažna obećanja.

Marko Pupić Bakrač





Related Articles

Back to top button