ZadarZadne-Izdvojeno

Marjana Botić: “Gradskim novcem se plaćaju devastirajuće studije”

Marjana Botić, Marko Pupić Bajrač i Ante Rubeša (Foto: Zadarski list)
Marjana Botić, Marko Pupić Bajrač i Ante Rubeša (Foto: Zadarski list)

Iako smo u više navrata pisali o studiji koju je Grad Zadar tvrtki D&Z Zdravka Livakovića platio 2,8 milijuna kuna, iz gradske uprave i dalje ne žele dostaviti kopiju iste, što je protivno svim zakonima, pa i Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Muljaže s Livakovićevim  preplaćenim elaboratom

Podsjetimo, ZDNews.hr je još 15. srpnja 2014. godine uputio zahtjev Gradu Zadru za dostavu kopije elaborata studije zadarske Rive. Kao što se zna, do elaborata nismo uspjeli doći, a u tome nas prijeći kršenje zakona više stručne suradnice Grada Zadra, Ivane Dadić (na koju nas je uputio Boris Artić), koja nam je odgovorila kako možemo doći na uvid u Grad i pogledati elaborat, ali kako njegovo objavljivanje nije moguće “zbog količine sadržaja”.

Ivana Dadić:”Naši djelatnici nemaju vremena za skeniranje elaborata”

Prije nešto manje od tjedan dana, od Grada Zadra još jednom smo zatražili kopiju elaborata, ali ovaj put u digitalnom obliku ili na cd-u ili dvd-u, kako bi ionako prezaposlenim djelatnicima Grada olakšali posao. Unatoč zahtjevu da nam dostave skenirani dokument, bahatost onih koji odlučuju u ime Grada Zadra tu se očitovala do krajnjih granica. Naime, u pismu Ivane Dadić, stoji sljedeće:

Poštovani,

S obzirom na obim materijala, molimo vas da dođete na uvid te odaberete dijelove koje želite kopirati ili skenirati, jer je cijeli projekt zaista preopsežan i našim djelatnicima bi oduzelo previše vremena da ga skeniraju.

S poštovanjem,

Ivana Dadić

viša stručna suradnica za informiranje

Ured Grada

Grad Zadar

Narodni trg 1

23 000 Zadar

tel. 208-119

mob. 099/312-1075

Unatoč našem odgovoru kako želimo sve dijelove elaborata, iz Grada Zadra daljnjih odgovora nema. S ovom problematikom obratili smo se vijećnici Županijske skupštine Zadarske županije, Marjani Botić, koja je, kao i uvijek do sada, argumentirano kritizirala tromu, nesposobnu i nekoordiniranu upravu Grada Zadra.

Kako komentirate činjenicu da Grad Zadar više od 40 dana od našeg prvog upita, na sve načine pokušava sakriti dokumentaciju, odnosno elaborat koji je plaćen 2,8 milijuna tvrtki D&Z, Zdravka Livakovića?

– Sve što je plaćeno javnim novcem treba odmah biti na uvidu javnosti zajedno sa troškovnikom po kojem je plaćeno. U predmetnom slučaju prijedloga uređenja zadarske rive plaćenog 50 milijuna jasno je da se ne radi o stvarnim troškovima izrade studije, nago o za gradsku upravu Grada Zadra uobičajenim transakcijama netransparentnog privatiziranja javnog (gradskog) novca. Usporedbe radi vjerujem da je Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru za sociološku studiju razvoja Rive koju su izradili i koja je jednako važna kao i ona građevinska dobio neusporedivo manje sredstava ako je uopće išta dobio za osmišljavanje javnog korištenja. To u Gradu smatraju nevažnim zato nam i je ovako.

Na što ste mislili pod tim “ovako”?

– Pod “ovako” mislila sam na to da se u Zadru već godinama javnim, gradskim novcem(pre)plaćuju građevinske studije i preskupi građevinski radovi na javnim površinama koje se u većini slučaja zapravo devastiraju. Primjer je trg kraj sv. Šime koji je popločan bijelim kamenom, sa loše izvedenim odvodnim žlijebom u sredini zapravo postao loše izvedeni divovski šaht koji je izgubio i ljudsku i uporabnu vrijednost kao javna površini i samo čeka da se privatizira Turisthotelov prostor pa da postane štekat od kojeg će Grad i građani imati nikakvu korist ali je zato korist odabranom krugu uvijek istih imena bjelodana. Zato me strah građevinskih studija za korištenje javnih prostora jer osim što one same služe polulegalnoj privatizaciji javnog novca služe i pripremi terena za privatizaciju javnog prostora. U Zadru se pri tome ostale institucije ne bave takvim stvarnim problemima već nažalost kao i u ostatku države “napuhuju” prolazne, lažne aferice da “zabave” javnost dok se pod krinkom javnog interesa i nadalje provodi pljačka i oduzimanje javnog novca i prostora.

Koje su vaše ideje i vizije kako upravljati Gradom Zadrom?

– Drugačije promišljanje upravljanja Gradom koje zastupa AM neizostavno uključuje promišljanje gdje smo i kuda želimo doći posebno što se tiče javnih prostora; trgova, šetnica, rive, pomorskog dobra tj. plaža, riva, marina. Bez takvih promišljanja zajedno s građanima imamo ovo što imamo sad praktično divlju gradnju legaliziranu odlukama predstavničkih tijela koja nažalost predstavljaju samo uski krug interesa stranaka a ne građanke i građane.





Related Articles

Back to top button