ZadarZadne-Izdvojeno

Malenom Roku nisu dali nužnu terapiju i liječničku skrb – sada će odgovarati!

roko-begonjaSedam mjeseci nakon smrti sedmogodišnjaka Roka Begonje koji je svoj premladi život izgubio u zadarskoj bolnici zbog septičkog šoka uzrokovanog šarlahom, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru kreće u istragu protiv 65-godišnjeg liječnika dr. Darka Radmana zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem.

U veljači ove godine dječak je dobio visoku temperaturu. Kako je ona rapidno rasla odveli su ga u zadarsku bolnicu gdje su ustanovili šarlah i prepisali mu antibiotik Sumamed.

No, Roko je već tada bio u lošem stanju, temperatura je buktala, koža je mijenjala boju, otežano je disao…

Tu je učinjena prva greška. Umjesto adekvatne terapijske kure (penicilinskog ili cefalosporinskog antibiotika za mišićnu ili vensku primjenu) ostao je na univerzalnom antibiotiku.

Kako se oporavak nije nazirao, Rokova obitelj u panici je obilazila liječnike, no svi su se ponašali nonšalantno.  Stigli su i na vrata dr. Radmana 15. veljače koji je, kako je ustvrdilo istražno tijelo, propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i daljnje pretrage te propisati adekvatnu terapiju za liječenje šarlaha.

Dan kasnije je preminuo.

– Osnovano se sumnja da je bio svjestan da bi neupućivanjem djeteta s takvom dijagnozom na bolničko liječenje moglo doći do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja te da je, olako držeći kako dijete nije vitalno ugroženo i kako neće doći do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, otpustio dijete na kućno liječenje te preporučio daljnju primjenu terapije Sumamedom i prepisao antipiretike za sniženje temperature – stoji u obrazloženju zadarskog tužiteljstva.





Related Articles

Back to top button