Zadar

LOKALNI IZBORI 2017 – ANKETA NA UZORKU OD 1151 ISPITANIKA: HDZ relativni pobjednik, raste popularnost MODES-a, NL KONJI i HNS-a!

Na uzorku od 1151 ispitanika, portal ZADAR News proveo je online anketu o tome kako dišu građani Zadra, odnosno kako bi gasovali da su danas lokalni izbori koji će se održati u svibnju 2017. godine.

Bez mogućnosti manipulacija glasovima

Što se same sigurnosti tiče, portal ZADAR News ima visoke tehnološke standarde kada su u pitanju ovakve i slične stvari, pa tako nije zabiježen niti jedan “ispad” koji bi ugrozio autentičnost i vjerodostojnost naše ankete. Samo anketu smo postavili tako da nije bilo moguće glasovati s jedne IP adrese više od jedan put.

Drugačija anketa

Kada je u pitanju sama anketa, ona se bitno razlikuje od svih ostalih anketa koje su se do sada objavljivale. Naime, naša anketa nije sadržavala koalicije, već smo stranke koje su se natjecale na prošlim lokalnim izborima uvrstili na listu i dodali neke koje su se tek pojavile, pa tako sam rezultat iste treba gledati u tom svjetlu.

Rezultati ankete onih koji su dobili iznad 5% glasova

Sama anketa i grafički prikaz baziran je na statistici onih stranaka i nezavnisnih lista koje su po izboru čitatelja dobili više od 5% te je nakon tog izračuna formirana lista sa statistikom koja je vidljiva na grafikonu.

Ispod ovih redaka objavit ćemo grafički prikaz kako ste glasovali u protekla 24 sata, odnosno, ispod grafike objavljujemo i listu onih stranaka ili nezavisnih lista koje nisu prošle prag od 5%.

anketa2

A kako bi to izgledalo po mandatima, odnosno po rasporedu u Gradskom vijeću Grada Zadra, pogledajte u grafikonu ispod ovog teksta.

anketa4

Dakle, HDZ-u ide 11, SDP-u 9, MODES-u, Akciji Mladih i NL Konji 3, a HNS-u 2 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Zadra. Kao što smo rekli, anketa je rađena bez koalicija i nije za vjerovati da će na lokalne izbore dva “velika bloka” ili neka druga opcija izaći bez koalicije.

Evo kako su u anketi prošle i ostale stranke/nezavisne liste:

Reformisti – 0.78%
HČSP – Hrvatska čista stranka prava – 0.61%
HSP – Hrvatska stranka prava – 0.52%
HSP dr. Ante Starčević – 1.56%
HSP 1861 – Hrvatska stranka prava 1861 – 1.04%
HSS – Hrvatska seljačka stranka- 2.09%
HSLS – Hrvatska socijalno liberalna stranka – 1.56%
Nezavisna lista Reno Sinovčić – 0.7%
Nezavisna lista Đani Bunja – Loza – 1.22%
HSU – Hrvatska stranka umirovljenika – 2.09%
BUZ – Blok umirovljenika zajedno – 1.82%
ZELENI – 1.74%
A-HSS – Autohtona Hrvatska seljačka stranka – 1.56%
A-HSP – Autohtona Hrvatska stranka prava – 1.48%
ORAH – 1.13%
DSU – Demokratska stranka umirovljenika – 1.91%
SHZ – Stranka hrvatskog zajedništva – 1.3%
SDSS – Samostalna demokratska srpska stranka – 1.65%
HRAST – 1.56%
Laburisti – 2.17%
Za niti jednu od ponuđenih opcija – 7.56%





Related Articles

Back to top button