ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Komentar: Na Jadranu ništa novog

Romeo Travis

Deveto kolo regionalne lige bliži se svome kraju. Ostao je samo derbi čitavog natjecanja, susret dva euroligaša Olimpije i Partizana koji se igra u kasnim večernjim satima. No, kako god taj susret završio može se reći da u ovom kolu nije bilo iznenađenja. Liga se polako stabilizira, momčadi ulaze u formu i polako dobivaju obrise u kojima ćemo ih vjerojatno gledati u većini preostale sezone. Split je u hrvatskom derbiju pobijedio umornu, ozljedama i unutarnjim problemima izmučenu Cibonu koja očito teško podnosi ritam igranja dvije utakmice tjedno. Radnički je rutinski riješio goste iz Širokoga, kao i europskom pobjedom ozarena Crvena Zvijezda, dok je Cedevita nakon velikog pražnjenja i dva produžetka protiv Žalgirisa u Euroligi ponovno odigrala slabiju utakmicu i sve se do posljednjih minuta mučila sa Szolnokijem. Igokea se vratila na pobjednički put deklasiranjem MZT-a, dok se  Budućnost u Morači trijumfom nad Zadrom uzdigla na poziciju koju su joj mnogi i predviđali uoči početka sezone.

Već treće kolo zaredom regionalni sportski kanal Arena Sport je odlučio ne prenositi utakmice KK Zadar. Dok protiv Širokog i Igokee utakmice nisu bile pokrivene kamerama niti jedne televizije (utakmica u Širokome je prenošena putem streama na portalu hercegovinalive.com), susret u Morači su prenosile slovenski Šport TV i crnogorski nacionalni programi RTCG 2 i RTCG SAT pa su najsnalažljiviji navijači Zadra ipak bili u mogućnosti pogledati svoje ljubimce.

Nažalost, nisu mogli puno toga dobroga vidjeti. Zadar cijelu utakmicu nije pronalazio načina oduprijeti se agresivnoj obrani i pritisku domaće momčadi koji je u potpunosti ugušio svaku naznaku kreativnost u gostujućim redovima. Po već dobro prokušanom receptu trener Radonjić je od samog početka naredio svojim igračima pritisak na zadarske razigravače. Prvo na Mikulića, a potom i na Delaša i Allena. Sva trojica su se jako teško snalazili pod paskom fizički potentne i dobro uigrane obrane domaćina pa je napad Zadra od samih početaka patio. Igrači Budućnosti su jako dobro anticipirali izlaske iz bloka vanjskih igrača Zadra, te izvrsno pokrivali agresivnom igrom ionako sužene linije dodavanja. Posljedica toga su i samo dva upućena šuta najboljeg zadarskog igrača Romea Travisa u prvome poluvremenu. Travisa, koji je utakmicu započeo na krilnoj poziciji u startnoj petorci sa Mikulićem, Delašom, Krasićem i Kaštropilom te je unatoč napravljena tri faula i samo dva postignuta koša bio najbolji pojedinac u redovima gostiju u prvome dijelu. Podatak koji dovoljno govori o igri ostalih igrača. Ne može se reći da igrači Zadra nisu pokušavali, da se nisu trudili, no u subotu razigranoj momčadi domaćina nisu mogli priprijetiti. Vrbanc i Brkić koji su u prvome dijelu još i držali Zadar na koliko-toliko prihvatljivom zaostatku nisu najbolje reagirali u obrani, a s druge strane Allen i Ramljak nisu imali rješenja u napadu za išta bolji rezultat. Atletska inferiornost bekova i spore noge centara koštale su Zadar boljeg rezultata. Objektivna kvaliteta je bila na strani Podgoričana i na ovakve se utakmice treba naviknuti u ovogodišnjem izdanju Jadranske lige.  Zadar se treba okrenuti nadolazećim utakmicama i pokušati ostvariti dvije pobjede u sljedeća tri kola kako bi lakše disao prije zaključenja prve polovice lige na gostovanju u Splitu.

Upravo bi Split trebao biti najveći ovogodišnji suparnik Zadra. Kako u regionalnoj ligi, tako i u domaćem prvenstvu gdje će se najvjerojatnije upravo ove dvije momčadi boriti za treću poziciju koja vodi na Jadran i dogodine. Naime, poradi novih pravila u regionalnoj ligi ne mogu nastupati više od dva kluba iz istoga grada pa Zadru i Splitu suparnik sigurno neće biti KK Zagreb predvođen Danijelom Jusupom i prepun zadarskih igrača. Dalmatinski će se klubovi za nastup u regionalnoj ligi boriti međusobno, dok im uz potencijalna dodatna ulaganja možda može priprijetiti i netko od sadašnjih A1 ligaša.

U sljedećem kolu Zadar dočekuje makedonskog predstavnika MZT koji je subotu uz katastrofalan šut za tri poena (1/23) izgubio u Laktašima od Igokee. U redovima Makedonaca igra nekadašnji kapetan Zadra Todor Gečevski  koji predvodi subotnje goste sa prosječnom valorizacijom od 11.6, poodmaklim sportskim godinama unatoč. Upravo je Gečevski najzaslužniji za trijumf nad Cedevitom u osmom kolu kada je sa 20 koševa, 7 skokova i 5 asistencija predvodio svoju momčad do velike pobjede nad euroligašem. MZT vodi lanjski trener Zadra, Aleš Pipan, a u redovima gostiju možda vidimo i lanjskog „ljubimca“ zadarske publike Uroša Zadnika čije se ime spominje kao nova prinova makedonskog kluba posljednjih dana.

Hrvatska vjerojatno pada na tri predstavnika dogodine

Broj predstavnika pojedinih nacionalnih saveza utvrđen je pravilnikom lige, a on kaže da Hrvatska i Srbija imaju po tri sigurna predstavnika dok će dodatnoga, uz plaćanje pozivnice, dobiti ona zemlja čiji klubovi tijekom sezone ostvare bolji nacionalni koeficijent. On se dobiva jednostavnim izračunom tako da se zbroje sve pobjede klubova određene zemlje i podijele s brojem klubova. Nakon osam kola srpski nacionalni koeficijent je iznosio 4.67, dok je hrvatski bio 3.75. Sudeći po prikazanim igrama, ulaganjima i kvaliteti momčadi trebao bi se dogoditi veliki preokret u nastavku sezone ne bi li Hrvatska došla u priliku i sljedeće sezone imati četiri predstavnika u ABA ligi. Ukoliko do njega ne dođe, Srbija će sljedeće sezone imati pravo na četiri kluba u ABA ligi, a Hrvatska tri.

Cibona pregovara s novim igračem

Promjena trenera, ozljede dvaju bitnih visokih igrača i nesređena financijska situacija u klubu uzrokovali su nešto slabiji start Cibone u ovu sezonu. Smirivanju situacije svakako ne pomaže ni europski ritam igranja dviju utakmica tjedno, pa Mršićeva momčad nema dovoljno vremena za popravak i treninge. Vukovi su prošloga tjedna na dvije utakmice putovali autobusom pritom prevalivši preko 2200 km. Umor, duga putovanja i ozljede stvaraju probleme treneru Cibone koji nije zadovoljan ni sa igrom svog prvog razigravača Desmonda Cartera. Vremena za reakciju nema mnogo, kao ni treninga za popravljanje situacije u momčadi, pa je odlučeno da se dovede novi igrač prije roka za isplatu duga od skoro 1 300 000 kuna Goranu Vrbancu za sezonu 2009/2010. Taj igrač bi trebao biti nekadašnji razigravač Cedevite i Budučnosti i kanadski reprezentativac Jeremaine Anderson. Hoće li klub iz Savske napustiti Carter, Ware ili obojica, saznat će se uskoro.





Related Articles

Back to top button