ZADAR SportZadne-Izdvojeno

KOLUMNA PERE BAŠIĆA: Širok osmjeh i zlatan zub

Pero Bašić
Pero Bašić

Nekolicinu istinskih zaljubljenika u ovaj grad, koji su svoje duge ratne noći prekraćivali, igranjem društvene igre MONOPOLY, u toplini doma svog, po njegovu završetku odjednom je obuzela manijakalna strast za promjenom urbanih vizura. Pod gusjenicama njihove zastrašujuće mehanizacije ponovo su padali davno pokopani heroji nekih drugih,zaboravljenih i nikad priznatih ratova (Bagat, Kidrič,Gortan i ostali), dok su vrijedni neimari svoj radni vijek skončavali u tužnim kolonama što su vodile ka žutoj zgradi ponad pošte na Relji.

Umjesto nekoć „neugledne razvaline socijalističkog mastodonta“čiji jedini grijeh bješe taj, što se pred očima budnih gradskih vizionara usred grada usudio poljubiti s morem, danas puca veličanstven  pogled na ogroman brod na zapjenjenom valu koji je napokon dočekao ono „malo vitra“da uplovi u mirne Europske vode.

Libreto, za operete čije radnje će nam dugo pričati o zadivljujućoj lakoći pretvorbe mrskih simbola u elitne kvartove i robne centre, bacajući u očaj tisuće obespravljenih, po običaju su stvarali (ne)poznati autori nevješto se skrivajući iza nepotpisanih (ne)djela.

Opijeni rezultatima rušilačkog pohoda ostvarenog uz potporu sve prisutne Hrvatske šutnje, tvorci industrijskog genocida zaboravili su uništiti jedini simbol u kojem se još i danas,  obavijene velom, kriju mnoge tajne  – K.K.Zadar.

Politička igračka kao uteg oko vrata

Svjesni činjenice da im nekad omiljena igračka postaje uteg oko vrata koji se na svaki dodir sve jače steže, odlučili su prebrisati tragove na način da ga neprestano pokušavaju prebaciti iz ruke u ruku i to kome, nagomilanom poltronskom okruženju nafilanom ničim izazvanim privilegijama koje naprosto žudi za velikom scenom. Lebdeći godinama negdje u vakuumu iznad zakona, oni stvaraju iluziju nadnaravnih bića, koristeći svijetla dvorane kao idealnu pozornicu za prezentaciju vlastitog neznanja.
Od početka Monopoly revolucije, javna je tajna da klupska blagajna sistemom spojenih posuda funkcionira sa gradskim proračunom na način da lova mora biti besprijekorno čista,pa prolazeći kroz razne strojeve za pranje na kraju ulazi u jedan veliki bankomat iz kojeg se napaja vojska trećerazrednih besposlenih pravnika,osrednjih ekonomista i zaslužnih forum- revolucionara željnih izlaska iz sjene.

Turistička atrakcija

Zbog svega toga izbor direktora K.K.Zadar posljednjih godina postaje svojevrsna turistička atrakcija. Događa se najmanje svake druge godine, 45 dana nakon izbora, u špici sezone, i kao takav je uvršten u kalendar Zadarskog kulturnog ljeta, i prihvaćen u Europskoj Uniji kao autohtoni Hrvatski proizvod-Made in Zadar.

Dali će i ovaj put kamere fotoreportera ovjekovječiti širok osmjeh i zlatan zub članova Nadzornog odbora nakon objave istog scenarija,u kojemu se kao u ljetnom karnevalu koalicijski partner zadovoljava ulogom krnje,sretan što ga neće zapaliti odmah,a to što će ako se klupko odmota izgorjeti zajedno sa svojim prethodnicima ionako nije bitno.

Ili će se imperija napokon posuti pepelom, priznati dobar dio grijeha iz prošlosti i na površinu po prvi put izbaciti osobu koja je u stanju na tržištu od preko pola milijarde stanovnika, pronaći nekog tko je spreman uložiti u klub i tako spasiti njih, i nas od njih.





Related Articles

Back to top button