KolumneZadne-Izdvojeno

Kolumna Marka Pupića Bakrača: Neka visi pedro

U svojim kolumnama dosta prostora sam posvetio financiranju pojedinih zadarskih „gospodarstvenika“ posredstvom politike. Dosad je bila javna tajna da im se pogoduje, bilo indirektno donošenjem odluka od kojih su oni financijski profitirali, ili direktno iz proračuna, od gradskih tvrtki, donedavno i državnih poduzeća. Međutim, u zadnje vrijeme počinju izlaziti na vidjelo i dokazi tih prljavih, zakulisnih radnji. U ovom konkretnom slučaju radi se o financiranju zadarskog medijskog carstva iz gradskog proračuna. Cijeli slučaj neodoljivo podsjeća na aferu Fimi-Media, samo što ovdje uz isisavanje novca poreznih obveznika imamo još elemente zastrašivanja, ucjene i reketa, koji su karakteristični za poslovanje medija u vlasništvu zadarske kriminalne hobotnice.

Analizom arhive tekstova portala koji se našao u središtu ove afere i usporedbom sa dinamikom potpisivanja ugovora isplata te lokalnih političkih događanja, brzo se sklapa mozaik cijele priče. Može se uočiti da su napadi, tj. pritisci na čelnike grada i vrh HDZ-a učestali u veljači 2011. god. Nizom tekstova napada se gradonačelnika zbog zapošljavanja sina u Croatia osiguranju, imovine i dionica koje posjeduju on i obitelj, socijalne neosjetljivosti, gaženja danih obećanja, ugovora o najmu gradskih prostora, previsoke plaće i nepristojnog ponašanja. Uz sve to imputira mu se policijska istraga te da čitatelji njegov rad ocjenjuju iznimno lošim. Borisa Artića se napada zbog putnih troškova koje uzima iako stanuje na Kalelargi, pa do posla ima svega parsto metara. Božidara Kalmetu se pak napada zbog malverzacije sa zemljištem. Interesantno, ta baražna paljba traje samo kroz veljaču 2011. god., da bi nakon očigledno postignutog međusobnog dogovora, pristajanja na ucjenu i reket, ti napadi posve prestali. Ploča se okreće, odjednom se rad gradonačelnika ocjenjuje vrlo dobrim, prate se sve njegove aktivnosti, tekstovi su pozitivnom svjetlu. Glorificira se Božidara Kalmetu i njegov doprinos Zadru i zadarskoj regiji.

Tako sve do izbora za predsjednika Ž.O. HDZ-a gdje postajemo svjedoci jedne druge igre, slične onoj koju smo često gledali u američkim filmovima, a zove se dobar i loš policajac. U predstavi za javnost, iskorištava se loš imidž Kalmetinog protukandidata, kako bi se ovaj dvoboj prikazao kao borba između svijetla i tame, dobra i zla. Naravno u ovaj igrokaz se uključuju i rečeni mediji koji ovaj put Kalmetu napadaju pro forme, za banalnosti tipa nejednakosti članstva, nesazivanja predsjedništva i sličnih gluposti. Na taj način aludirajući da postoji konfrontacija između njega i kriminalne struje u čijem vlasništvu su ti mediji. Međutim, istina je sasvim oprečna, Kalmeta dobiva unutarstranačke izbore. Njegov protukandidat koji mu je pomogao u podizanju rejtinga i imidža zadovoljava se financijskom stranom cijele priče. Za sve vrijeme navodnog sukoba i nakon njega, novci uredno sjedaju na račun, štoviše u veljači 2012. godine potpisuje se još jedan, novi ugovor, pa se od tada još izdašnije financira iz gradske blagajne. Ni pozicija gazde u nogometnom klubu nijednom nije dovedena u pitanje. Da se radilo o stvarnom sukobu naravno priča bi tekla posve drugačije, kao što znamo u takvim sukobima unutar HDZ-a, poraženi gubi sve. Ni u kom slučaju ne može očuvati stečene pozicije, a kamoli još profitirati, kao što je ovdje slučaj.

Ipak, klupko se počelo odmotavati zahvaljujući pojedinim savjesnim građanima iz gradske uprave, koji su informacije o spornim ugovorima i transakcijama dostavili na pravu adresu. U svjetlu tih informacija posve je jasno da se izvlačio proračunski novac, financirao medijski reket, kupovale se ljepše slike o sebi i stranci. Što je još gore, istim tim novcem posredno su se financirali napadi na one koji na taj isti reket nisu pristajali, kao i na one koji su se na bilo koji način suprotstavili zadarskoj kriminalnoj hobotnici. Obzirom na način kako funkcioniraju institucije sistema u gradu Zadru, poglavito Državno odvjetništvo ,premda je ovo samo vrh ledene sante, teško je očekivati istragu i kazneno procesuiranje odgovornih kao u slučaju Fimi- Medie.

Pošto su informacije izašle na vidjelo i izazvale dalekosežne posljedice, netko će ipak morati odgovarati, završiti kao žrtveno janje, barem u onom političkom smislu. Usput će mu se utrpati odgovornost za rupu u proračunu, slanje policije na vlastite sugrađane, i još mnogo toga. Ostali će se po već viđenom scenariju praviti mutavi i izigravati nevinašca. Prema nedavnom izboru članova predsjedništva Ž.O. HDZ-a, gdje je izostavljena osoba koja trenutno obnaša najvažniju funkciju u gradu Zadru, i obzirom na da je isti najdirektnije  umiješan u ovu i sve druge spomenute afere, nije teško zaključiti kome je namijenjena uloga sljedećeg pedra. Zato pripremite se da još jednom gledate reprizu omiljene predstave HDZ-ovaca: NEKA VISI PEDRO. Ovaj put režirano by Božidar Kalmeta i zadarski HDZ.





Related Articles

Back to top button