ZadarZadne-Izdvojeno

Kalmeta: Uvjeren sam u svoju premoćnu pobjedu

Ne bih se izjašnjavao o svom protukandidatu, ali želim istaknuti da je njegova kampanja nekolegijalna i neprincipijelna. Želim da svaki delegat bez pritiska i kontrole, kakvu zagovara i provodi moj protukandidat, zaokruži onog za koga misli da je najbolje rješenje

U jeku izbora u najjačoj oporbenoj, a u Zadru i Zadarskoj županiji 20 godina vladajućoj stranci HDZ-u primjetan je izostanak javnog medijskog istupa Božidara Kalmete, još uvijek aktualnog predsjednika županijskog HDZ-a i kandidata za novi mandat. Njegov konačni pristanak na razgovor o temi izbora u HDZ-u došao je u finišu ovdašnjih izbora, no u njemu, s njegove strane, nije bilo velikih riječi.

Hrvatska demokratska zajednica na zadnjim je izborima izgubila vlast u zemlji, a pored toga u tijeku je suđenje na kojem je i stranka na optuženičkoj klupi. Istovremeno imamo veću najezdu kandidata pretendenata na vrh stranke nego ikad. Kako to objašnjavate?

– HDZ je velika stranka, stranka koja je najzaslužnija za ostvarenje sna svih generacija Hrvata, neovisne hrvatske države. Ali HDZ je i stranka svih slojeva hrvatskog društva, velikog radnog, stručnog i intelektualnog potencijala. Normalno je da se u ovakvim situacijama, poput gubitka izbora, javljaju ljudi koji imaju ideju i program kako ponovno ojačati stranku, zadobiti povjerenje birača i ponovno povesti HDZ u izborne pobjede. I dobro je za demokraciju da imamo više kandidata.

Bez favorita za predsjednika HDZ-a

Više puta je postavljano pitanje zbog čega se vi kao jaki čovjek stranke sa značajnom bazom niste upustili u nadmetanja i kandidaturu?

– Ja svoju budućnost ne vidim u Zagrebu. A nacionalni predsjednik stranke mora biti 24 sata u Zagrebu i na terenu po cijeloj Hrvatskoj. Svoj život i svoje djelovanje želim vezati uz Zadar i Zadarsku županiju, a kao predsjednik županijskog odbora zasigurno ću sa svojim stranačkim prijateljima sudjelovati i u kreiranju nacionalne strategije HDZ-a.

Očito se vodi vrlo oštra bitka za izbor na nacionalnoj razini. Imate li u njoj svog favorita? Za koga od naznačenih kandidata će biti većina zadarskih delegata?

– Ni ja kao ni većina delegata, a i onih koji će biti izabrani, nismo čuli kompletne programe kandidata za predsjednika stranke. Ja sam uvjeren da će zadarski delegati znati prepoznati onog kandidata koji će biti najbolji za HDZ, a onda i za Hrvatsku. U to ne sumnjam. Suviše je to značajno za sve nas da bi politikantstvo i sitni interesi došli od izražaja.

Ne želite se odrediti spram nagađanja Milinović, Kosor, Karamarko…?

– Ja mislim da treba ići korak po korak. U subotu su izbori za Županijski odbor HDZ-a, a iza toga počinje i službena kampanja i kandidati će nam se i predstaviti sa svojim programima.

Nije dobro da se jal prenio i u Zadar

U takvom vremenu prvi put izlazite na izbore na kojima imate protukandidata, možemo kazati i “izazivača” u osobi Rena Sinovčića. Sinovčić je u više navrata iznosio oštre konstatacije pa i optužbe o vama i vašim suradnicima, na što ste do sada ostajali suzdržani. Što kažete o tim optužbama i što mislite o svom protukandidatu?

– Nije točno da prvi put imam protukandidata. Imao sam ih i ranije, imam ga sada, a volio bih da ih je više. Možda ih i bude. Nema demokracije bez mogućnosti izbora. Ne bih se izjašnjavao o protukandidatu. To će napraviti delegati u subotu na skupštini. Ali želim istaknuti da je njegova kampanja nekolegijalna, neprincipijelna i udara na najvažnije, a to je jedinstvo stranke.

O samim optužbama na svoj račun i račun vaših suradnika?

– Nije dobro da se jal nekih u Hrvatskoj na uspjeh Zadra i Zadarske županije prenio i u Zadar. Ja sam se u datom trenutku našao na takvom mjestu da sam mogao birati suradnike. Birao sam ih po sposobnostima, a rezultat toga je niz realiziranih velikih projekata iz mog tadašnjeg resora. I Zadar je odlično prošao u toj raspodjeli. Zar bi bilo bolje da smo se svi preselili u Zagreb i da nismo ništa napravili? Potrebno je imati i sposobne gradonačelnike, načelnike, načelnike općina i župana, što smo mi imali i imamo. Jedinstvo svih nas na svim razinama rezultiralo je realizacijom projekata i podizanjem kvalitete života u svim krajevima naše županije, i to nam svi priznaju. Na kraju krajeva, županija smo u kojoj HDZ nikad nije izgubio povjerenje građana. A što se tiče “sumnjivih” poslova, najlakše je optuživati po onoj narodnoj – “držite lopova”. Činjenica da su nekad najviši dužnosnici države danas procesuirani, jasno govori o tome da institucije ove države rade svoj posao i to je jedino vjerodostojno. Sve drugo su samo izlizane priče, a osim toga nije nebitno tko ih plasira.

Iznijeli ste uvjerenje u svoju pobjedu na ovim izborima, spominjući više od 95 posto podrške u koju vjerujete. No, i vaš protukandidat se uzda, pa i brojčano navodi na koliku podršku delegata na izbornoj skupštini računa?

– Ja samo želim da izbori budu demokratski. Da svaki delegat bez pritiska i kontrole kakvu zagovara i provodi moj protukandidat, zaokruži onoga za kojeg misli da je najbolje rješenje za njega, njegovu obitelj, njegovu općinu, grad i Zadarsku županiju. A oni koji se dvoume pod utjecajem “kampanje” mog protukandidata, nek promisle kako bi im bilo sutra u slučaju pobjede takvog kandidata. No, to se neće dogoditi. Uvjeren sam u svoju premoćnu pobjedu i nastavit ću, kao i do sada, demokratski u uvažavanju svih članova, načelnika, gradonačelnika i župana u zajedništvu voditi HDZ u daljnje pobjede naše stranke.

Kalmeta: Uvjeren sam u svoju premoćnu pobjedu





Related Articles

Back to top button