IzdvojenoZadar

Kalmeta pred Plenkovićem kazao: ‘Optužnice su moj osobni problem’

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer je pokazao sve svoje diplomatske vještine u izjavama novinarima koji su očekivali „meso” nakon njegova dvosatnog razgovora u Županijskom odboru.

Plenkoviću je Zadarska županija bila 13. u premijerskoj ophodnji po Hrvatskoj . Na sastanak Županijskog odbora nije došao radi rasprave o političkoj sudbini Božidara Kalmete. To se niti ne radi u obilasku terena koji ima i svoj protokol.

Na izravna novinarska pitanja je li kontinuitet HDZ ove vlasti znači podršku Kalmeti, hoće li Kalmeta biti kandidat za gradonačelnika te je li se na sastanku ŽO HDZ-a razgovaralo o njegovim optužnicama, Plenković je prvo izbjegao, drugo rekao kako će to biti demokratska procedura, a na treće je rekao NE. I ponovio tezu o Presunkcija nevinosti koja, kazao je Plenković – pravnik, postoji u kaznenom zakonu.

Doznajemo kako je Kalmeta, u ulozi domaćina, sam u uvodnom dijelu spominjao optužnice kao njegov osobni problem. Sve ostalo je bilo govor tijela te čitanje Plenkovićevih poruka u ključnim riječima njegovog monologa, a onda koncentriranog slušanja problema s terena kojeg su mu iznosili pojedini članovi ŽO. Na sjednici su bili i članovi akademskog dijela HDZ-a Zlatko Begonja i Ante Uglešić.

Nakon sjednice u Medulićevoj, predsjednik HDZ-a  oko 22 sata je dao kratke izjave novinarima prije povratak u Zagreb gdje ga danas čeka sjednica Vlade s prijedlogom proračuna za 2017..

– Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati o svim ključnim pitanjima. O jednom partnerskom, odnosu kojeg želim imati sa svim jedinicama lokalne samouprave. Ovo je već 13 županija koju sam posjetio. HDZ je u Zadarskoj županija stranka koja obnaša vlast. Imamo izvrsne rezultate za IX. izbornu jedinu. Iskoristio sam priliku da im zahvalim na tom doprinosu i da ih potaknem kako bi se kvalitetno pripremili na kampanje lokalne izbore. Posebno je važno da HDZ u ovoj sredini održi kontinuitet pobjednika i povjerenje birača kako bi nastavili istim tempom razvijati ovaj dio Hrvatske koji je po mnogo čemu primjer drugim županijama, kazao je Plenković u izjavi za novinare.

HDZ će u siječnju po temelju teritorijalnog ustroja, na svim razinama u sklopu demokratskih procedura iznjedriti kandidate.- U tom pogledu očekujem daljnje rasprave s županijskim i gradskim organizacijama s kojima ćemo se konzultirati o kandidatima, najavio je Plenković.





Related Articles

Back to top button