Zadar

Kalmeta o stavovima Glasnovića: Ja bih postupio potpuno drukčije

Tijekom jutrošnjega polaganja vijenca na spomen-obilježje na Narodnom trgu, gradonačelnika Božidara Kalmetu novinari su pitali o brojnim gradskim projektima, ali i aktualnim nacionalnim političkim temama.

O izjavama Ž. Glasnovića

Zamoljen za komentar izjava iazbranog zastupnika dijaspore Željka Glasnovića o studentskim plenumima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, zadarski gradonačelnik je odgovorio kako on osobno prema studentima ima vrlo tolerantan i uviđavan stav. Jer studenti su jedna pokretačka snaga društva, koji, naravno, s 20 godina ne razmišljaju kao mi. I dobro je da tako razmišljaju. A, saborski zastupnik je saborski zastupnik, to je njegovo osobno mišljenje i on je tako nastupio. Ja bih naravno postupio drukčije, potpuno drukčije, odgovorio je Kalmeta.

Budući da se očekuje, kako će Glasnović u saboru poduprijeti vladu HDZ-a i Mosta, novinare je zanimalo može li zbog Glasnovićević stavova to štetiti HDZ-u. Siguran sam da HDZ ne zastupa takve stavove, a čujte svaki zastupnik je izabran, pogotovo gospodin Glasnović, koji je izabran kao nezavisni zastupnik. On nastupa nezavisno i ne treba njega sada vezivati s nikim oko njegovih izjava, rekao je Kalmeta.

Kneževa palača 

Kako se za koji dan bliži rok do kojega treba ispuniti ugovorne obveze s Europskom unijom oko završetka obnove Kneževe palače, koja se najvećim dijelom financira iz europskih fondova, javnost je zanimalo hoće li Grad uspjeti  sve izvršiti u roku. Zadar će uspjeti, Knežava palača će biti gotova, ti novci će biti povučeni do kraja rujna, kada je i rok. Palača neće biti u potpunosti dovršena, ali će EU-novci biti potrošeni, a ovaj drugi dio će biti gotov i bit će do kraja godine, vjerujem i prije ćemo imati otvorenje toga prostora, što čekamo već od onog razornoga bombardiranja Zadra, kada je ta Kneževa palača iz vojarni uništena i razorena, istaknuo je zadarski gradonačelnik.

Obnova gradske tržnice i spomenik braniteljima

Prvi čovjek grada najavio je i skoro raspisivanje arhitektonskoga natječaja za uređenje gradske tržnice. Zamišljeno je da to bude jedan novi centar grada, u smislu da se ljudi vrate na to mjesto i da ta tržnica ne radi kao sada samo do podne i da se prodaju samo neki artikli, nego da to bude doista jedna tržnica na kojoj će se prodavati naši lokalni, mediteranski proizvodi, ali i koja će imati razna događanja, vezana uz tržnicu i gastronomiju, tako da će ona svojim sadržajima i događanjima privlačiti ljude tijekom cijelog dana, naglasio je Kalmeta.  

Iako je bilo najavljeno da će spomenik hrvatskim braniteljima u Jazinama biti već gotov, još uvijek traje pregovarački postupak, no Kalmeta uvjerava da sve ide svojim tijekom, te da su se braniteljske udruge usuglasile oko svega.

Tko će naslijediti G. Perić?

Iako pročelnica za financije, Grozdana Perić, ubrzo odlazi u saborske klupe, već sada priprema proračun za 2017. godinu. Čim se konstituira 9. saziv Sabora, pročelnica Perić prestat će obnašati funkciju u gradskoj upravi, a do raspisivanja natječaja za njezinu zamjenu, taj će gradski odjel najvjerojatnije privremeno voditi netko od njezinih suradnika.





Related Articles

Back to top button