ZadarZadne-Izdvojeno

Kalmeta kao Sanader: Mirno spavam, nisam ništa znao

Božidar Kalmeta
Foto: Radio Zadar

Neka institucije rade svoj posao. Nemam nikakvih saznanja o tome”, rekao je Božidar Kalmeta novinarima u Zadru komentirajući najnoviju aferu u HAC-u.

“Ja mirno spavam. Naravno da ništa nisam znao. Da sam znao, tražio bih da se to prijavi nadležnim tijelima, kao što sam i radio kad sam bio ministar, kad god bih dobio informaciju da je nešto sumnjivo”, tvrdi Kalmeta.

Gradonačelnik Zadra kaže i da razmišlja o podizanju kaznene prijave protiv Mijata Stanića, predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata. U više navrata je Stanić kazao da se korupcijske afere u HAC-u nisu mogle događati bez Kalmetinog znanja.

“Taj sindikalist me u prošloj kampanji ovdje u Zadru blatio svaki dan. Ne znam tko ga je doveo u Zadar, ali blatio me svaki dan kampanje. Razmislit ću o tome da protiv njega zbog toga podignem prijavu”, kaže Kalmeta.

Često ga se prozivalo, ali nikad nije odgovarao

Na isti se način Kalmeta od afera u HAC-u branio i kad je bio ministar; tvrdio je da to s njim nema apsolutno nikakve veze. A afera u Kalmetinom resoru nikad nije nedostajalo – od najskuplje brze ceste u Hrvatskoj, popularno prozvane “Kalmetina”, koja je navodno preplaćena čak 300 milijuna kuna, do famozne dionice Ravča – Ploče, koja je zbog promjene trase poskupjela za čak 529 milijuna kuna.

To je međutim tek vrh ledenog brijega afera u HAC-u, zbog kojih su brojni bivši rukovoditelji ove firme u nekom trenutku čamili u pritvoru. Istovremeno Kalmeta je, barem što se tiče nadležnih institucija na koje se voli pozivati, u čitavoj priči ostao čist, iako je bio ne samo resorni ministar već i jedini član skupštine Hrvatskih autocesta.

Index je kroz godine izvještavao o čitavom nizu afera u Kalmetinom resoru. Bilo je tu uhljebljivanja podobnih kadrova, zapošljavanja preko plavih kuverti, fantomskih zaposlenika koje na radnom mjestu nitko nikad nije vidio, izvlačenja novca iz HAC-a preko sumnjivih aneksa ugovora… Iako su neke istrage u HAC-u pokrenute nakon što je Ivo Sanader otišao s vlasti, sudski epilog ove afere tek trebaju dočekati.

Sankcijama za kriminal u resoru za koji je bio odgovoran Kalmeta je najbliže došao kada je bivša premijerka Jadranka Kosor najavila da će ga smijeniti. Pokazalo se, međutim, da je Kalmeta u HDZ-u ipak ima previše utjecaja. Već dan kasnije Kosorica je odustala od te najave, te je ministar prometa u miru dočekao kraj svog mandata. Nedugo nakon toga Kalmeta se stavio u službu novog šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, te još jednom potvrdio politički utjecaj glatkom pobjedom na lokalnim izborima u Zadru.





Related Articles

Back to top button