VijestiZadne-Izdvojeno

Kakva ACTA, SOPA i PIPA: Stiže CISPA, najkontroverzniji zakon o internetu dosad!

ČINI se kako su zastupnici u američkom Kongresu odlučili, na ovaj ili onaj način, ukinuti dosadašnje poimanje koncepta privatnosti na internetu te vlastima omogućiti neograničen uvid u svu online komunikaciju svojih građana.

Naime, nakon što su notorne SOPA i PIPA neslavno propale zbog masovne pobune internet zajednice, u američkom Kongresu već kruži prijedlog zakona HR 3523, poznatiji kao CISPA, koji je po svemu sudeći puno gori i opasniji od prije navedenih.

Nejasan tekst vlastima ostavlja odriješene ruke po pitanju kontrole i nadzora

Cyber Intelligence Sharing and Protection Act, odnosno CISPA, jedan je od prijedloga zakona na temu cyber sigurnosti među kojima se trenutno vodi bitka u Kongresu, a CISPA u toj bitci nažalost vodi. Nažalost, jer je riječ o prijedlogu zakona koji će, ako bude odobren, vlastima omogućiti apsolutan uvid u svu komunikaciju. Zasad je CISPA dobila potporu preko 100 zastupnika i na dobrom je putu da se ubrzo nađe na Obaminom stolu u iščekivanju završnog potpisa koji će joj podariti život. I smrt internetu kakvog smo dosad poznavali.

http://www.youtube.com/watch?v=vt3FTz9E-RQ

Internet provajderi i kompanije morat će vladinim agencijama dostavljati sve zatražene podatke o korisnicima čim ove to zatraže. Naravno, sve pod egidom borbe protiv cyber terorizma. Nejasan tekst prijedloga zakona ostavlja golem prostor za tumačenje određenih stavki, zbog čega će doslovno svaka komunikacija unaprijed moći biti okarakterizirana kao potencijalna prijetnja.

CISPA u ime cyber sigurnosti suspendira sve ostale zakone i ograničenja

Osim toga, CISPA trenutno ne navodi koje će sve agencije imati pravo tražiti te podtake, ali je jasno kako će primarni recipijenti biti Nacionalna sigurnosna agencija i DOD Cybercommand. Zanimljivo je i kako u prijedlogu zakona stoji kako će se podaci koristiti u svrhu cyber sigurnosti, “ali i druge svrhe po potrebi”. Isto tako, ne predviđa se postojanje nikakave kontrole nad tim tko će sve u tom procesu imati uvid u informacije, kako će se koristiti i kako će se spriječiti zloporaba.

Kendall Burman iz Centra za demokraciju i tehnologiju kazala je kako CISPA omogućava da se suspendiraju svi drugi zakoni i ograničenja iz sfere građanskog i kaznenog prava. Istog su mišljenja i u Electronic Frontier Foundationu, koji navodi da “CISPA efektno stvara iznimku u svim postojećim zakonima u ime cyber sigurnosti”. “Ne postoje nikakve restrikcije oko toga koje se informacije mogu prikupiti, zaustaviti, cenzurirati, izmijeniti i koristiti, dokle god postoji tvrdnja da je to motivirano sigurnošću”, stoji u njihovoj izjavi.

http://www.youtube.com/watch?v=KoM_tKfwDWA

Stali smo na kraj SOPA-i i PIPA-i, stat ćemo i CISPA-i

Burman upozorava kako bi CISPA već sljedećeg mjeseca mogla biti stavljena na glasanje, te je nužno ponovno ovu temu otvoriti u javnosti, kako bi se stvorila kritična masa koja će ovaj opasni prijedlog zakona srušiti dok ne postane prekasno. “Ako postoji jedna lekcija koju smo naučili na slučajevima SOPA i PIPA, onda je to ta da kad Kongres pokuša donositi zakone koji će pogoditi internet korisnike, internet zajednica obraća pažnju”, kazala je Burman.

Valja napomenuti kako je i u Velikoj Britaniji u tijeku završna izrada prijedloga zakona o sigurnosti, koji ide dalje i od CISPA-e i koji će vlastima omogućiti nadzor nad doslovno svom elektronskom komunikacijom građana. Imajući u vidu da ni priča o ACTA-i još nije završena, nameće se jasna poruka – ovo su trenuci u kojima se lomi budućnost interneta, ali i samog koncepta građanske privatnosti i granica koje se nameću intruziji vlasti u živote građana.

Stoga opuštanja nema, nova runda borbe za slobodni internet je počela.





Related Articles

Back to top button