Zadar

KAKO ODGOVORITI NAJEZDI NA POLUOTOK? Gostima s kruzera uvesti dnevnu kartu od 10 eura, kažnjavati neprimjereno odjevene turiste…

Zadar mora pronaći način naplaćivanja obilaska svojih kulturnih i turističkih znamenitosti među koje valja uvrstiti i Pozdrav Suncu i Morske orgulje, predložila je u ime zadarskih “reformista” Vlasta Mišurac. Tako su se “reformisti” naslonili na nedavno izgovorenu konstataciju autora tih urbanih instalacija, arhitekte Nikole Bašića

koji je ustvrdio da su i Pozdrav Suncu i Morske orgulje u dosta lošem stanju, te bi što prije trebalo pronaći način njihova dugoročnog samofinanciranja kako bi se ti izdaci otklonili od gradskog proračuna.

– Putnicima s kruzera bi se mogla naplaćivati dnevna karta prilikom ulaska autobusa u grad, a ostalim posjetiteljima prilikom dolaska u grad ili parkiranja, kaže Mišurac navodeći brojke od 4-5.000 gostiju s kruzera koji u jednom danu znaju obilaziti zadarski Poluotok iz čega se vidi da je riječ o ozbiljnim iznosima koje je moguće namaknuti.

U sklopu mjera koje “reformisti” predlažu za popravljanje slike o Poluotoku, Mišurac je navela i kako bi trebalo sezonski zaposliti čistače koji bi stalno bili u pokretu, pa i komunalne redare koji bi turistima “bili za vratom” pri divljem parkiranju povećim automobilima ili kamp kućicama, a mogli bi naplaćivati i kazne neprimjereno odjevenim turistima. 

-Turistima treba omogućiti mjesta za parkiranje, usmjeriti ih prema javnim garažama na TIZ-u i u Trgovinskom centru i pojednostavniti naplatu parkinga po gradu, smatra Mišurac.

Trgovine i ugostiteljski objekti bi trebali imati svoje kante za smeće koje bi morali razvrstavati, a ne nerazrvstanim otpadom zatrpavati “gradske kante” za smeće koje onda galebovi i mačke raznose po gradu, upozorila je Mišurac po kojoj bi ugostiteljski objekti morali imati svoj WC bez obzira radi li se o slastičarnici ili fast foodu, jer su dva javna WC-a premalo za Poluotok. 

– Različiti objekti za pripremu hrane bi jednostavno morali imati odgovarajuće sustave ventilacije jer se preko sezone ulicama često širi nesnosan smrad koji smeta i prolaznicima i stanarima zgrade u čijem se prizemlju nalaze. Kada uzmemo u obzir statističke podatke o konstantnom povećanju broj turista, postavlja se pitanje kako ćemo mi, naši turisti i naš grad sve to preživjeti, upozorila je Vlasta Mišurac.





Related Articles

Back to top button