IzdvojenoZadar

Kako će izgledati nova Gradska tržnica?

Danas je zadnji dan dvomjesečnog arhitektonskog natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Gradske tržnice u cjelini. U sklopu natječaja je i anketni dio za projekt uređenja seljačke tržnice s natkrivanjem. Prema projektu natječaja, kojeg je izradio Zadranin u Zagrebu, arhitekt Vlado Kasun, sudionicima natječaja preporučilo se očuvanje partera u zoni 1, a novi način obrade partera  u zoni 2. Taj dio Gradske tržnice već ima arhitektonski pečat. Bit će zanimljivo doznati kakve će ideje arhitekti imati za uređenje ostataka crkve sv. Šime. Tamošnju poljo – trgovinu treba ukloniti, navedeno je u programu natječaja kojim se traži anketno rješenje za novi način korištenja ostataka te crkve. Natjecatelji su slobodni predlagati novi dizajn rashladnih vitrina kao i vlastita rješenja zbrinjavanja komunalnog otpada.

Kako će arhitekti nacrtati novo izdanje pijace u okruženju povijesne baštine Zadra pokazat će ishod natječaja. Lokalni političari već su vidjeli kako bi ona trebala izgledati kao u Madridu i Barceloni, što je apsolutno neprimjereno, jer svaki grad ima prepoznatljivost i originalnost „trbuha grada”. Nagradni fond je 200 tisuća kuna. Za prvonagrađeni rad je namijenjeno 80 tisuća kuna. Nabolje rješenje ocijenit će žiri na čelu s profesorom Nikolom Popićem. Do samog uređenja pijace neće tako brzo doći. Iz gradske uprave najavili su kako će to biti u fazama, te da će se novac tražiti iz EU fondova.

Nedavno su iz  gradske tvrtke Tržnica s niskih nadstrešnica uklonjene improvizacije koje su dodatno nagrđivale njezin izgled i funkcionalnost. Takvo izdanje će vjerojatno dočekati novo ljeto kada je zadarska pijaca neizostavno mjesto za turiste.





Related Articles

Back to top button