ZadarZadne-Izdvojeno

JUTARNJI: “Dobar dio istraga se odnosi na moćnike u mjestima poput Zadra”

Untitled-2Četrdesetak spisa o velikim istragama koje su, prema dostupnim informacijama, spremne za postupanja USKOK-a, a među kojima je donedavno bio i predmet protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, poznatiji kao Operativna akcija Agram, nedavno je policija službeno dostavila DORH-u.

Pri kraju s radom

Ti spisi, od kojih je veći dio u finalnoj fazi, neslužbeno doznajemo, radili su operativci PN USKOK-a. Među spomenutim spisima, objašnjavaju izvori Jutarnjeg, ima velikih slučajeva u kojima se spominju i neka ‘zvučna’ imena. Teško je zasad predvidjeti kojim će se redoslijedom finalizirati ti postupci. Prije svega, to će ovisiti o kvaliteti dostavljenih podataka PN USKOK-a, zatim o raspoloživosti resursa u USKOK-u koji je već dulje vrijeme ‘rastegnut’ zbog velikog angažmana istražitelja na drugim slučajevima.

Osjetljivi odnosi

Ova informacija zanimljiva je i u kontekstu razmatranja osjetljivih odnosa policije i DORH-a. Pogotovo nakon nedavnog istupa državnog tužitelja Dinka Cvitana u Saboru kada je bio neuobičajeno oštar u kritici Ministarstva unutarnjih poslova i Ranka Ostojića. Cvitan je tada rekao da nije zadovoljan načinom na koji policija radi svoj posao jer da pada broj prijavljenih kaznenih djela.

Stoga se spomenutih 40 dosjea dostavljenih na postupanje DORH-u iz MUP-a može shvatiti kao jasan odgovor ministra policije Ranka Ostojića na nedavnu prozivku glavnog državnog odvjetnika da je policija ‘gluha, ćorava i mutava’ jer prijavljuje manje kaznenih djela.

Svađa Ostojića i Cvitana

Ministar Ostojić dan kasnije sastavio je odgovor u kojem je naveo da je policija tijekom 2013. godine prijavila gotovo dvostruko više koruptivnih nedjela nego godinu ranije, ali i da je koordinacija policije i Državnog odvjetništva zakonska obveza.

“Ističemo da je u 2013. policija nadležnom Državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje 1940 tzv. korupcijskih kaznenih djela, što je gotovo dvostruko više nego u 2012. kada je utvrđeno 825 takvih kaznenih djela. Prijavljeno je i 6315 kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta dok je 2012. prijavljeno 5994 takvih kaznenih djela. Za kaznena djela organiziranog kriminaliteta podnesene su kaznene prijave za 1840 kaznenih djela, a u 2012. godini bilo je prijavljeno 525 kaznenih djela”, istaknuli su tada u MUP-u.

Protokol o suradnji

Ministar Ostojić u odgovoru Dinku Cvitanu podsjetio je i da su čelnici policije i Državnog odvjetništva potpisali Protokol o zajedničkom radu Državnog odvjetništva i policije u predkaznenom i kaznenom postupku, gdje su “precizno uređeni međusobni odnosi i uloge u procesu otkrivanja i procesuiranju počinitelja kaznenih djela koje se progoni po službenoj dužnosti u odnosu na sve tri kategorije kaznenih djela”. Dalje navodi da se zato svakodnevno održavaju koordinacije između nadležnih državnih odvjetništava i policije koje za cilj imaju određivanje dinamike procesuiranja počinitelja kaznenih djela, odnosno podnošenje kaznenih prijava.

DORH i MUP

“Jedna od strateških smjernica u radu policije je svakako i iniciranje i održavanje koordinativnih sastanaka čelnika Ravnateljstva policije i Državnog odvjetništva radi kvalitetnijeg usmjerenja kako policije tako i Državnog odvjetništva u provedbi kriminalističkog istraživanja i izvida kaznenih djela. Podsjećamo da je unatrag deset dana glavni ravnatelj policije održao takav sastanak s glavnim državnim odvjetnikom u Državnom odvjetništvu”, poručili su tada iz ministarstva Ranka Ostojića.

Bandić je pravi test za MUP i USKOK

Sve do Bandićeva uhićenja činilo se da su odnosi između odvjetništva i policije trajno poljuljani te da ministar Ostojić i državni odvjetnik Cvitan ne surađuju, ali uhićenja u aferi Agram dokazala su da suradnja nije narušena.

Činjenica je da je slučaj Bandić odvjetništvu, a i ministrovom SDP-u, godinama trn u oku, pa će biti zanimljivo pratiti što će se događati s ostalim predmetima.





Related Articles

Back to top button