VijestiZadarZadne-Izdvojeno

Josip Sapunar odgovorio na sva pitanja

sapunarBivši član uprave i financijski direktor HAC-a Josip Sapunar ispitan je u Državnom odvjetništvu o izvlačenju novca iz te javne tvrtke. USKOK će tijekom dana odlučiti hoće li za njega zatražiti istražni pritvor. Sapunara su s lisicama na rukama nakon ispitivanja iz sjedišta tužiteljstva na Savskoj cesti ispratila dvojica policajaca, a njegov odvjetnik Veljko Miljević kazao je da je u tom slučaju za postupanje nadležan Uskok.

Iznos koji se spominje kao protupravna imovinska korist značajno je manji. I treća stvar, naš branjenik je iznosio svoju obranu i odgovorio na sva pitanja, kazao je Miljević. ‘Da li je to kraj, u ovom momentu ne znamo ni mi, a ne znaju ni voditelji postupka. Vjerujem da će vrlo pažljivo analizirati ovo što je danas rečeno’, kazao je Miljević, koji Sapunara u tom slučaju zastupa zajedno s odvjetnikom Gordanom Preglejem. Mediji prenose da se Sapunara tereti za izvlačenje 5 milijuna eura iz HAC-a.

Sapunar je noć proveo u pritvorskoj jedinici na zagrebačkom Sjenjaku. Pretpostavlja se da je opsežno govorio o načinu na koji su od 2006. do 2011. iz HAC-a izvučeni milijuni eura preko nekoliko podizvođačkih tvrtki. Tzv. aktivnu obranu Sapunar je iznosio i prije tri godine kada je uhićen pod sumnjom da je HAC-ovim novcem, preko agencije Fimi media, punio HDZ-ov crni fond.

Češka veza za izvlačenje novca iz HGK

Do koruptivnog lanca u HAC-u dovela je istraga zagrebačkog ŽDO-a u slučaju izvlačenja novca iz HGK. U toj je istrazi trećeoptuženi Igor Premilovac priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

USKOK-ove istražitelje među ostalim zanima poslovanje HAC-a s tvrtkama: Vijadukt, Osijek Koteks, Strabag, Zagorje Tehnobeton. Jedino se varaždinska tvrtka oglasila nakon što ju je policija zatražila podatke o poslovanju s jednom konzultantskom tvrtkom. U priopćenju poručuju kako ‘Tvrtka Zagorje-Tehnobeton nikad nije zaključila niti jedan fiktivan ugovor s HAC-om niti bilo kojom drugom tvrtkom. Također nikad nismo bili u bilo kakvom odnosu, pa i poslovnom, s tvrtkama i osobama koje su zadnjih dana spominjane u medijima’.

HAC je dosad s građevinskim tvrtkama ugovorio poslove za 35 milijardi kuna. Za četiri tvrtke istražitelji sumnjaju da su posredovale u novčanim transakcijama do češkog Remorker Internationala – Pean komunikacije, Akula Savjetovanja, Života na sjeveru i Novog dana. U razdoblju koje USKOK istražuje zajedno su uprihodovale oko 12 milijardi kuna.





Related Articles

Back to top button