ZadarZadne-Izdvojeno

Između mutnih poduzetnika i Kalmetinog HDZ-a: Tko je pravi vlasnik Zadarskog lista?

kalmeta-faggian-zadarskilist625Albert Faggian prodao je Zadarski list. Novi vlasnik Zadarskog lista je Nenad Bukovec, zagrebački građevinski poduzetnik.

“Ja jesam novi vlasnik RTD-a Zadar i to je sve što vam mogu reći. Za sva ostala pitanja obratite se šefu uprave Nevenu Klarinu”, kazao je Bukovec u telefonskom razgovoru za Index, u kojem na dodatna pitanja nije želio odgovarati.

Promjena u vlasništvu o kojoj govori Bukovec u sudskom registru, međutim, još nije vidljiva. Što se Trgovačkog suda tiče, vlasnik RTD-a, izdavača Zadarskog lista, i dalje je Faggianova firma Andre iz Pule.

Pojašnjenja smo, u skladu s Bukovčevim napucima, pokušali potražiti kod Klarina, kojeg je Faggian krajem kolovoza postavio i za šefa uprave Novog lista. Preko telefona nam Klarin nije želio davati nikakve informacije, te je tražio da mu pitanja pošaljemo e-mailom. Odgovore nismo dobili, a u međuvremenu se Klarin prestao javljati i na naše telefonske pozive.

Brojna ključna pitanja tako ostaju neodgovorena. Odakle Bukovcu novac za kupovinu Zadarskog lista i preuzimanje 1,5 milijuna kuna dugovanja koje ova tiskovina ima prema Novom listu? Zbog čega je Faggian odlučio prodati Zadarski list i zašto ga prepušta u ruke zagrebačkom poduzetniku koji s medijima dosad nije imao nikakve veze? Zašto bi Bukovec uopće bio zainteresiran za preuzimanje Zadarskog lista? I je li Bukovec uopće pravi vlasnik jedinog zadarskog dnevnog lista ili iza njega stoje tajni ortaci?

Kontrolu preuzimaju HDZ i mutni poduzetnici?

Prema tvrdnjama Indexovih izvora Bukovec je samo paravan, a kontrolu nad Zadarskim listom zapravo preuzimaju lokalni moćnici i zadarski HDZ. U pregovorima oko prodaje Zadarskog lista tako je navodno sudjelovao i Reno Sinovčić, a novac za preuzimanje najutjecajnije zadarske tiskovine, tvrde Indexovi izvori, osigurali su upravo kontroverzni zadarski poduzetnici iz Sinovčićevog poslovnog kruga. U pregovorima je navodno sudjelovao i Ivan Jakovčić, bivši istarski župan i lider IDS-a koji je s Faggianom u izvrsnim odnosima. Odavno je već javna tajna da se o Jakovčiću u Glasu Istre, još jednoj Faggianovoj tiskovini, smije pisati samo u superlativima.

O šuškanjima da si je HDZ u Zadru, baš kao u dobra stara vremena Ive Sanadera i Ratka Mačeka, uoči presudnih parlamentarnih izbora kupio medij, pitanje smo postavili i HDZ-ovom gradonačelniku Zadra Božidaru Kalmeti.

“Demantiram da HDZ ima ikakve veze s kupovinom tog lista. Ja jesam pokušavao zajedno sa županom, i to nije nikakva tajna, animirati zadarske gospodarstvenike da oni kupe Zadarski list kako bi novina ostala u Zadru. Smatram da grad veličine Zadra mora imati dnevnu novinu i dosta smo pomagali taj list. Nažalost, nismo uspjeli postići da gospodarstvenici Zadarske županije postanu vlasnici Zadarskog lista”, izjavio je Kalmeta za Index.

No, gradonačelnik Zadra također ne vjeruje da je Bukovec pravi vlasnik Zadarskog lista. “I ja bih volio znati tko je taj pravi koji hoće kupiti i preuzeti Zadarski list”, kaže Kalmeta. Upitali smo Kalmetu i je li među zadarskim gospodarstvenicima s kojima je razgovarao o preuzimanju Zadarskog lista bio Reno Sinovčić. “Ne, s njim nismo razgovarali. Pokazat će se tko je, a tko nije, ali ja iza ovoga stojim sto posto i to je sto posto istina”, tvrdi Kalmeta.

Bukovčeve firme jedva životare, odakle mu novac?

Da je cijela priča krajnje sumnjiva, pokazuje i Bukovčev poslovni portfelj. Dinos građenje, primarna firma novog vlasnika Zadarskog lista, prošle godine imala je 179.000 kuna prihoda i 2600 kuna dobiti, te je u postupku predstečajne nagodbe. Ostale Bukovčeve firme još su u goroj situaciji. Firma Agrostil promet je u blokadi, iako je imala gotovo šest milijuna kuna prihoda. No, s obzirom na godinu prije, prihodi Agrostila pali su za 62 posto, a dobit je iznosila tek 100 tisuća kuna pa je u ovoj firmi predstečajna nagodba već provedena. Bukovec je direktor i u firmi Vortex Karla, koja je imala 105 tisuća kuna prihoda i 4700 kuna dobiti. Ranije je Bukovec poslovao preko još šest različitih firmi, koje su odreda ili ugašene ili u stečaju.

Iz svega priloženog jasno je da Bukovec teško može osigurati potreban novac za kupovinu Zadarskog lista. Faggianu je svježi kapital, s druge strane, nasušno potreban: njegova matična firma Andre prošlu je godinu završila s minusom od 1,5 milijuna kuna, te je u blokadi još od siječnja. Ni ostatak Faggianovog imperija nije u dobroj situaciji: Novi list i Glas Istre u postupku su predstečajne nagodbe zbog dugova koji iznose gotovo 60 milijuna kuna.

Moglo bi se iz ovoga zaključiti da se Faggianu žurilo prodati Zadarski list pa ga je uvalio prvom potencijalnom kupcu kojeg je uspio pronaći. No, ni to nije točno; lako je moguće da je Faggian za kupnju Zadarskog lista mogao dobiti i bolju ponudu od Bukovčeve.

Interes za kupovinu Zadarskog lista odavno je već pokazao zadarski poduzetnik Mladen Ninčević, koji je o tome i javno govorio. Da bi se nakon toga našao na meti medijske mašinerije Rena Sinovčića. “Sinovčićevi mediji napadaju me zato što želim kupiti Zadarski list”, izjavio je Ninčević nedavno za Slobodnu Dalmaciju, dok za Index ovaj slučaj nije želio dalje komentirati.

“Ne bih htio nikome davati prostor da koristi moje ime za svoja eksponiranja i podizanje tiraže”, rekao nam je Ninčević. No, ipak je potvrdio da je imao kontakte s Faggianom i Klarinom, te da im je otvoreno kazao kako bi želio kupiti Zadarski list. Povratnu informaciju nikad nije dobio.

“Ja sam izrazio načelnu želju za kupovinom, ali nismo ništa konkretizirali. Vlasnik Zadarskog lista i njegov direktor rekli su da će se javiti ako bude moguće obaviti tu transakciju. Pretpostavljam da imaju dogovor s nekim drugim”, kazao nam je Ninčević.

Sinovčićeva žena od povjerenja postaje glavna urednica

Izvori upoznati sa situacijom u Zadarskom listu vjeruju da je Faggian dobio “ponudu koja se ne odbija”, ali ne od Bukovca već od njegovih tajnih partnera. Da se situacija u Zadarskom listu drastično mijenja pokazuje činjenica da je nova članica redakcije odnedavno Marina Vlakić, bivša glavna urednica Sinovčićevih tiskovina Vox – Glas Zadra i Zadarski regional, koja je u mladim danima “zanat” pekla u notornom Slobodnom tjedniku Marinka Božića. U redakciji Zadarskog lista javna je tajna da je samo pitanje dana kada će Vlakić postati nova glavna urednica.

Vlakić nije jedina nova zaposlenica Zadarskog lista. Nedavno je raspisan natječaj za zapošljavanje petero novinara, a zajedno s Vlakić u Zadarski list stigli su još neki bivši zaposlenici Sinovčićevog Voxa. Istovremeno, direktor Klarin zaposlenicima Zadarskog lista nedavno je najavio da bi im plaće mogle kasniti jer firma nije u sjajnoj situaciji.





Related Articles

Back to top button