ZadarZadne-Izdvojeno

Irena Ćosić o investicijama u Zračnoj luci Zadar

ryanair_v0001Direktorica Zračne luke Zadar, Irena Ćosić govori o pripremi i radovima učinjenima za nadolazeću sezonu

U priopćenju medijima, direktorica Zračne luke Zadar, Irena Ćosić, ističe kako je tijekom 2014. godine Zračna luka Zadar ostvarila kvalitetnu suradnju s avioprijevoznicima kao što su Ryanair, croatia Airlines, Germanwings, Lufthansa, Scandjet, Eurolot, te Intersky.
Spomenimo i nove avioprijevoznike, belgijski Jetarifly, ukrajinski Litair-Ukraine te nizozemsku Transaviu.

Ryanair će iz Zadra letjeti prema 15 europskih destinacija, od kojlh je jedna nova – Manchester, a tu su još i Billund, Oslo, London, marseille, Dusseldorf, Bruxelles, Frankfurt, Dublin, Pariz te Stockholm.

Germanwings uvodi dvije nove destinacije tijekom ljetnog reda letenja 2014. godine {HAM} i Duesseldorf (DUs), te nastavlja letjeti na postojeće dvije destinacije, Koln i Stuttgart.

Scandjet će u nadolazedoj sezoni Zadar povezivati sa 15 destinacija, od kojih je sedam novih u odnosu na prethodnu godinu, i to: KoK – Kokkola-Pietarsaari i Skelleftea, potom Oulu, Vaasa, Jwaskvla, Turku, te ArIanda.

Jetairfly će letjeti prema Briselu, Utair-Ukraine prema Lviv, dok će Transavia letjeti prema Pariz-orlyu.

Croatia Airlines nastavlja letjeti prema destinacijama: Zagrebu, Puli, Munchenu, Frankfurtu, a Lufthansa prema Munchenu, Intersky prema Friedrischafen, Eurolot prema Varšavi, Gdanjsku.

U tijeku su završni pregovori sa španjolskom aviokompanijom Vueling za letove prema Rimu od lipnja do rujna 2014.

Tijekom zimskog perioda završena je djelomična sanacija kolnika na glavnoj stajanci i voznim stazama A,H i F u vrijednosti 4.250.000 kuna, a u samoj završnici su radovi na rekonstrukciji rasvjete Glavne stajanke u vrijednosti od 2.800.000 kuna.

lstovremeno se dovršavaju radovi na sanaciji biološkog filtera u vrijednosti od 650.000 kuna.

Nabavljen je i dio opreme za prihvat i otpremu zrakoplova.

lshođena je lokacijska dozvola za dogradnju zgrade jug i sada se razrađuje glavni projekt za dobivanje građevinske dozvole gdje bi se s tom investicijom išlo sljedeće zime ukoliko se zatvori potrebna financijska konstrukcija.

Tijekom travnja će se objaviti natječaj za odabir izvođača na izgradnji skladišta za Duty free shop velik 400m2 i vrijednosti cca 1.500.000,00 kn. lsto tako se uskoro počinje s izradom novog master plana kao glavnog plansko razvojnog dokumenta Zračne luke.

U postupku ishođenja lokacijske dozvole je projekt za proširenje parkirališta za rent-a-car i taxi dok se za trafostanicu i potom solarnu elektranu čeka dovršetak glavnog projekta nužnog za ishođenje građevinske dozvole. Radit će se projektna dokumentacija za sanaciju okretišta na uzletno sletnoj stazi 04-22 .

Najveći infrastrukturni projekti su rekonstrukcija i produljenje uzletno sletne staze te rekonstrukcija i dogradnja glavne stajanke (vrijednost oba projekta cca 53 milijuna eura koji su prijavljeni u Ministarstvo gospodarstva za postupak ocjene istih kao strateški važnih za Republiku Hrvatske.





Related Articles

Back to top button