ZadarZadne-Izdvojeno

INTERVJU – Vrančić: Kalmeta je samo jedan od kandidata, osobno imam aspiracije za još jedan mandat

Zvonimir Vrančić

Aktualni gradonačelnik Zadra, Zvonimir Vrančić našao se pod udarom dijela javnosti nakon što je u javnost procurila vijest (koju su prenijeli lokalni mediji) kako bi se u skoroj budućnosti mogao srušiti zadarski most na Branimiru. U sklopu iste vijesti našla se i informacija kako bi se u uvali Jazine trebala izgraditi velika luka po uzoru na onu u Monacu. Iako smo u Grad Zadar uputili dva pitanja te smo očekivali isključivo pisani odgovor, o svemu ovome, Vrančić je pristao progovoriti za ZDNews.hr, ali ne pisanim putem, već je to htio odraditi direktno – telefonski – kazao nam je Boris Artić iz ureda gradonačelnika. Nakon izrečenog, Artić je Vrančiću predao slušalicu. Nakon par sekundi muka, s druge strane javio se gradonačelnik koji je kazao “dobar dan“. Tada je je počeo je pričati o spomenutom projektu.

– Marina u Jazinama je jako zanimljiv projekt. Da bi sve bilo potpuno funkcionalno dio uvale gdje je sad most morao bi se modificirati jer je u toj varijanti most smetnja. Tu moram naglasiti da mora postojati ‘komunikacija’ s Voštarnicom. To ne može i ne smije biti komunikacija koja će biti na prekide, već nešto stalno, kao i sada. Most na preklop i podizanje ne dolazi u obzir upravo radi prekida koji bi se pojavili. Kontinuirani promet mora postojati radi pješaka i ljudi koji svakodnevno dolaze na poluotok.

To je očito megalomanski projekt. Ukoliko bi se sve realiziralo, što bi onda bilo s brodicama koje su sad u Jazinama?

– Tako je, da bi mi to realizirali morali bi vidjeti što i gdje s postojećim brodicama. One bi vjerojatno bile vezane za novi ponton koji će se pojaviti na dnu Jazina, no o tome još nismo ozbiljinije razgovarali tako da to nije do kraja definirano. Cijeli projekt je trenutno jedna velika ideja o kojoj se razmatra. Kao što sam već rekao, komunikacija poluotoka i Voštarnice mora biti stalna, a ako to ne riješimo onda se neće moći realizirati projekt moderne marine. Tu sve počinje, to nam je prvi prioritet, kao i zbrinjavanje trenutnih brodica koje su u vlasništvu Zadrana.

Tko bi realizirao cijeli projekt? Opet, kao i puno put do sad spominju se Turci.

– Nema nikakvih Turaka niti su oni bilo kakvi ponuđači usluga za izgradnju marine. Ako bi osmislili projekt prvo bi raspisali natječaj. Netko je izrazio želju za izgradnjom marine i to je početak ideje. Iskreno, tko zna kad će se to realizirati. Tek će slijediti projektantske studije realizacije. Ako studije pokažu pozitivnim možemo krenuti u realizaciju.

Ukoliko sve bude išlo po planu, kad se može očekivati završavanje projekta?

Cijeli projekt bio bi gotov, ako sve bude išlo po planu, za nekoliko godina. Definitivno manje od pet.Ako je sve skupa što sam spomenuo izvedivo, to bi bilo i više nego dobro. Pazite, radi se o iznimnoj, svjetskoj atraktivnosti. Malo tko kao Zadar raspolaže s prostorom kao što je uvala Jazine. Na neki način to bi postala svjetska turistička atrakcija. No, pošto je sve još u ranim povojima, pustimo da prođe neko vrijeme pa ćemo znati gdje smo i što će biti s cijelom pričom.

Kažete da Turci nisu predložili projekt. Ako nisu oni, tko je? Mnogi smatraju da se radi o novom predizbornom triku HDZ-a?

– Pričamo samo istinu. Tu nema trikova. Što se tiče prvog dijela pitanja, za sad vam ne mogu otkriti o kome se radi.

Dok je još uvijek bio razgovorljiv, ovaj put vrlo pristojan i bez neugodnih ispada, s Vrančićem smo  porazgovarali o skorašnjim lokalnim izborima.

Bliže se lokalni izbori. Prema prvim anketama niste omiljeni HDZ-ov kandidat za novi gradonačelnički mandat, već je to Božidar Kalmeta. Kako to komentirate?

– Ne znam, tko vam je to rekao? Kalmeta je samo jedan od kandidata i za sad ništa više. Ja sam predsjednik stranke u Zadru. Predsjednik sam Gradskog Odbora HDZ-a i samo mogu reći da na Odboru stranke nismo razgovarali o potencijalnim kandidatima i nismo odlučili o tome niti ćemo se u naredna dva mjeseca o tome izjašnjavati. Mi imamo važnijih problema i mislim da je prerano govoriti o lokalnim izborima. Što se tiče kandidata ostalih stranaka i lista koji se posljednjih dana pojavljuju u javnosti, što reći o tome. Oni svi se nadmeću sami sa sobom i samo razmišljaju kako se dočepati vlasti.

Imate li vi mišljenje o Kalmeti, kakav bi on po vama bio kandidat za gradonačelnika?

– On je dobar kandidat. Kao i mnogo drugih. HDZ sasvim sigurno ima puno kandidata za funkciju gradonačelnika i između njih sam i ja. Na vrijeme ćemo se odlučiti tko će to biti. Što se mene tiče, ja sam obnašao tri i pol godine funkciju gradonačelnika u vrlo teškim vremenima. Dobro sam vodio grad Zadar, rekao bih najbolje moguće. Bolje nisam mogao. Upravo zato imam pravo na aspiracije na još jedan mandat.

Jedini za sad službeni kandidat neke nezavisne liste ili stranke je kandidat SDP-a i HNS-a, Ivo Bilić. Koje je vaše mišljenje o njemu kao potencijalnom gradonačelniku Zadra?

– On zasigurno nije dobar izbor iz puno razloga. Ivo Bilić je čovjek koji ne živi dugo godina u Zadru i ne zna što se tu zbiva. Upitno je kako to jedna velika stranka kao što je SDP može izaći s nezavisnim kandidatom. S time šalju poruku građanima Zadra da nemaju kvalitetnog kandidata u svojim redovima. Dakle, radi se o čovjeku koji ne živi u Zadru, tu ga nitko nije vidio dugi niz godina, a što je najgore, nije ni član SDP-a. Sutra kad bi se dogodilo da on bude izabran za gradonačelnika, kome bi on odgovarao? Svojim biračima? Pa koja je to politička stranka koja stoji iza njega. Očito je da se nisu najbolje snašli jer gospodin Bilić nije član SDP-a iako je, kako kaže, socijaldemokrat. Ukoliko bi on postao gradonačelnik, to bi bila prijetnja i opasnost za Zadar. To zasigurno ne bi bilo od interesa za ovaj grad.

Za kraj, aktualni gradonačelnik se prisjetio kako je predsjednica zadarskog GO SDP-a Ingrid Antičević Marinović prije nekoliko godina Zadar prozvala Hypogradom. Radi toga je nazvao je licemjernom.

– Licemjerno je od Ingrid što je prije nekoliko godina izjavila kako je Zadar grad Hypo grad, a sad joj je kandidat za gradonačelnika upravo čovjek iz te iste banke, Hypo Banke, Ivo Bilić. Kad je ona to izrekla prije nekoliko godina, to je bila laž. I onda i sad. Grad Zadar nema nikakve poslovne odnos s Hypo bankom, čak mislim ni gradske firme. Dakle, Zadar grad nije bio niti će ikad biti Hypograd. To je jedino sigurno – kazao je Vrančić za kraj.





Related Articles

Back to top button