Tehnologija

Instagram ima vlastiti sustav za sprječavanje suicida

Popularna aplikacija za uređivanje i dijeljenje fotografijaInstagram odlučila se uhvatiti u koštac s brzorastućom pojavom depresije među mlađom populacijom koja čini većinu korisnika ove društvene mreže.

Mnogobrojni korisnici imaju običaj mnoge privatne pojedinosti iz svojih života objavljivati na društvenim mrežama, u što spadaju i trenutačni životni problemi te raspoloženja.

Na taj način je iz pojedinih postova moguće razaznati radi li se o osobi koja se nalazi u depresivnom stanju te putem društvenih mreža šalje svojevrsni poziv u pomoć ili se radi o osobi koja čak razmišlja i o suicidu.

Kako bi pomogao svojim korisnicima koje muči depresija,Instagram je odlučio uvesti posebni sustav usmjeren na sprječavanje suicida. Ako odsada prilikom pregledavanja Instagrama naiđete na neki zabrinjavajući post, taj isti post možete anonimno prijaviti Instagramu.

Osobe koje su autori prijavljenih posta nakon toga će dobiti direktnu poruku od Instagrama, u kojem se ističe da je drugi korisnik primijetio njihov post prema kojem se može zaključiti da se ne osjećaju dobro.

Instagram će im potom ponuditi popis korisnih savjeta za pomoć u ovakvim situacijama, ali i kontakata kao što su njihovi prijatelji ili specijalizirani stručnjaci, kojima se mogu obratiti ako to žele. Istu poruku korisnici Instagrama dobit će ako pretražuju hashtagove kao što je na primjer onaj o samoranjavanju.

Kako bi sustav bio što kvalitetniji, Instagram je pri njegovoj izradisurađivao s američkim organizacijama kao što su National Eating Disorder Association i National Suicide Prevention Lifeline. Zasad nije poznato na kojim će sve platformama ovaj novi sustav biti dostupan, no korisnici iOS-a će ga zasigurno dobiti s obzirom da je rad sustava prikazan upravo na toj platformi.





Related Articles

Back to top button