VijestiZadar

Ingrid Antičević Marinović postala ustavna sutkinja

U Ustavni sud tako ulaze predsjednik Upravnog suda Andrej Abramović, ustavna sutkinja Snježana Bagić, zastupnica Ingrid Antičević Marinović, sudac Vrhovnog suda Branko Brkić, odvjetnica Lovorka Kušan, ustavni sudac Mario Jelušić, zastupnik Josip Leko, zastupnik Davorin Mlakar, odvjetnik Rajko Mlinarić i odvjetnik Miroslav Šumanović.

Prije samog izbora održana je i saborska rasprava, a kritika nije nedostajalo. Prve kritike sasuo je SDSS-ov Milorad Pupovac, koji je svoje nedzadovoljstvo izrazio i ranije na sjednici Odbora za Ustav. Poručio je kako će SDSS moći podržati samo neke kandidate. Neke stvari nisu dobre. Kriteriji koji su propisani nisu poštovani. Neki drugi kriteriji i principi su stavljeni iznad njih. Nastavlja se praksa koja ne ide za tim da jača instituciju Ustavnog suda i da je čini nezavisnijom prema parlamentu i političkim stranakama’, rekao je Pupovac.

Ponovio je kako nije dobro što na listi nema niti jednog profesora ustavnog prava.

‘Imali smo i profesoricu Barić kojoj su na posljednjem glasovanju nedostajala dva glasa. Jedna je od najaktivnijih ustavno-pravnih stručnjaka na ovim prostorima. Imali smo profesora Potočnjaka koji je zaslužio da bude razmatran kao kandidat’, poručio je Pupovac.

Osvrnuo se i na aferu aktualne sutkinje snježane Bagić, koja će po svemu sudeći ponovno biti izabrana u Ustavni sud. ‘U akademskoj zajednici palgijat je najgora stvar koja se može napraviti’, rekao je Pupovac.

Samo dva kandidata ima iskustva u sudovanju, dodao je Pupovac.

‘Je li moguće da to neprimjećujemo i o tome ne vodimo računa? Pitam – koja je razlika između Sabora, stranaka i Ustavnog suda? To mi kao mala stranka možemo napraviti. Veliki klubovi su mogli više, ali nisu’, rekao je Pupovac, poručivši kolegama: ‘Kuhinja Šeksa i Arlovića bila je bolja od one Grbina i Bošnjakovića.’

Suzdržani kod glasovanja bit će Hrvatski laburisti jer im, kako je pojasnio Jaroslav Pecnik, nije jasno kojim su se kriterijima vodili stranački dužnosnici kod pregovora. ”Dozvoljeno je učiniti manje zlo za veće dobro. A mi činimo veće zlo za manje dobro’, poručio je Pecnik.

Spomenuo se kandidatkinje Snježane Bagić kojoj se zamjera prepisivanje rada od drugog kandidata, a koji nije prošao – tajnika Ustavnog suda Teodora Antića. Pecnik se zapitao zašto Antić nije među deset kandidata s obzirom da je on napisao taj rad.

Na važnost izbora Ustavnog suda upozorio je u ime SDP-a Peđa Grbin. ‘Nije potrebno govoriti o važnosti Ustavnog suda i ne govorim tu o pitanju uloge Ustavnog suda u nadziranju izbora. Govorim o ulozi Ustavnog suda kod kontrole zakonitosti, ustavnosti, kontrole koja se u državi koja želi biti uređena nesmetano mora osiguravati. Naša je zadaća kao zastupnika osigurati funkcioniranje poluga vlasti. Koliko god htjeli od te obveze ne smijemo pobjeći’, rekao je Grbin.

Upozorio je da za izglasavanje ustavnih sudaca treba dvotrećinska većina i da zbog toga mora doći do kompromisa između političkih stranaka.

‘Mislim da ovdje ne postoji nitko tko smatra da bi Hrvatska bila bolja bez Ustavnog suda. Ovaj postupak doveo je do ovih 10 kandidata i svaka je svaka faza bila javna. SDP smatra da je obveza preuzeti odgovornost i sudjelovati u izboru. U tome smo sudjelovali od početka do zadnjih dana i sudjelovati ćemo i danas’, rekao je Grbin, dodavši da je alternativa da se u utorak izađe u javnost i kaže – ‘Nemamo Ustavni sud’.’

Da je predložena lista rezultat kompromisa i dogovora, upozorila je i HNS-ova Vesna Pusić. ‘Nijedna strana tu političku odluku ne može donijeti sama’, kazala je Pusić, podsjetivši da za izglasavanje treba dvotrećinska većina.

‘Razina nesigurnosti i nepredvidljivosti u državi je ogromna. Međunarodne financijske institucije su odbile naše obveznice i ta situacija je važnija od svega ovoga. Jedini način na koji se možemo izvući iz svega ovoga su izbori. Ne možemo više tražiti gdje je premijer i da li razgovaraju članovi Vlade. moramo ići na izbore, a bez Ustavnog suda ne možemo na izbore’, rekla je Pusić.

Dodala je da na listi psotoje kandidati koje HNS možda ne bi izabrao, ali da je HNS-u od ovakve nestabilne situacije važnije da ima Ustavni sud koji funkcionira.

HDZ-ov Dražen Bošnjaković rekao je kako su se ustavni suci uvijek birali u okolnosima sličnima ovima, te da se ne slaže sa svima onima koji se ne slažu s političarima kao kandidatima za ustavne suce, ‘jer nisu oni svi političari rođenjem’.

‘Ovo je točka dogovora, sa svim njezinim manama i sa svim njezinim kvalitetama’, rekao je dodavši da se danas odabirom ustavnih sudaca mora pokazati zajedništvo.

Drago Prgomet iz Hridi istaknuo je da je ugled Ustavnog suda na velikoj kušnji, a današnjom odlukom parlamenta o imenovanju novih 10 sudaca Sabor tu situaciju neće popraviti. Smatra da je propuštena prilika za izbor sudaca prema stručnim kriterijima, te da su oni izabrani čistom političkom trgovinom u vremenskoj stisci suočeni s ustavnom krizom koja nam je prijetila.

‘Zamislite da meni kao kirurgu instrumentarka kaže, profesore, moramo do 4 sata završiti operaciju, instrumenti neće doći sterilni, ali imamo instrumente od bivšeg pacijenta pa ćemo s njima operirati. To je otprilike to. Operirat ćemo da stignemo a ne da spasimo čovjeku život’, rekao je Prgomet.

‘Ovo je najprljavija politička trgovina i najprljavija korupcija’, poručio je u ime Kluba HSU-Stipe Petrina. Četvero s liste, poručio je ne zadovoljavaju kriterije za biti ustavni suci i prošli su po političkoj podobnosti. 





Related Articles

Back to top button