ZadarZadne-Izdvojeno

I prije završeka Gaženice otplata prve rate kredita od 7 milijuna eura

imageVlada je jučer donijela odluku kojom se daje suglasnost na dodatak ugovora za kredit između Lučke uprave Zadar i Kreditanstalt für Wiederaufbau za projekt “Nova luka Zadar” kojim se poček za otplatu glavnice kredita s kraja 2013. godine pomiče na 30. lipnja ove godine.

Kredit s tom bankom na iznos od 120 tisuća eura ugovoren je 2007. godine uz suglasnost i državno jamstvo Vlade Ive Sanader. Prema prvotnom ugovoru glavnica je došla na naplatu krajem 2012. godine.

Kredit, kojeg je odobrila Njemačka razvojna banka (KfW)po kamatama, koje navodno iznose 0,9 posto, otplaćivat će se u polugodišnjim ratama od kraja lipnja ove godine do kraja lipnja 2020. godine. Broj rata je smanjen ali je iznos povećan na malo više od 7 milijuna eura. Taj iznos je predviđen u Državnom proračunu pa je Ministarstvo financija tražilo 7. siječanja i jučer dobilo suglasnost Vlade za početak otplate kredita za Gaženicu.

Razlog prolongiranja rokova otplate su dugo trajanje međunarodnih natječaja, što su uvažili kreditori koji zapravo diktiraju pravila igre za ulog svog novca.

Njemačka razvojna banka odobrila je u svibnju prošle godine dodatak ugovor s Lučkom upravom i to upravo pod takvim uvjetima. Tražili su ažuriranje poslovnog i operativnog plana, uspostavu tehničko-koncesijske jedinice i zapošljavanje voditelja službe za koncesiju, ali je natječaj Lučke uprave krajem prošle godine poništen, pa će se objaviti međunarodni. Banka je tražila i da se državnom proračunu osigura novac za PDV i to za gradnju lučke infrastrukture kao i putničke zgrade. Jedan od uvjeta kreditora bila je privremena putnička zgrada za koju je trebalo pripremiti dokumentaciju ali i troškovnik.

Projekt Nove luke Gaženica još nije završen, a zaradu od uloženog kreditnog novca za sada jedino ima izvođač radova – tvrtka Strabag. Druga faza kojom se gradi lučka infrastruktura trebala bi se završiti u svibnju ove godine. Ministar Siniša Hajdaš Dončić krajem prošlog tjedna u Zadru, najavio je kako će se tek krajem 2014. godine raspisati međunarodni natječaj za koncesioniranje i gradnju putničkog terminala. To je treću fazu projekta kojeg su autori zadarski arhitekt Nikola Bašić i Rijeka, a izrada projektne dokumentacije koštala je 39 milijuna kuna.





Related Articles

Back to top button