ZadarZadne-Izdvojeno

HSS KALMETI: Učiniti sve da tržnica bude mjesto s pravim domaćim proizvodima

1421910838_8483Zadarski HSS-ovci uputili su molbu gradonačelniku Božidaru Kalmeti da održe sastanak na certificiranja domaćih proizvoda na zadarskoj tržnici.

U dopisu stoji:

-Kao što ste vjerujemo upoznati, na zahtjev zadarskih OPG-ovaca inicirali smo mogućnost certificiranja domaćih proizvođača na gradskoj tržnici Zadar. Prema Strategiji razvoja hrvatskih tržnica 2014-2020, u samoj definiciji stoji: „Tržišna funkcija tržnica je jasna i razumljiva sama po sebi, jer one djeluju na načelima ponude i potražnje i spadaju u područje obiteljskog poduzetništva na najbolji mogući način. Posebno obilježje tržišne funkcije odnosi se na činjenicu da su ponuđači mali proizvođači ili obrtnici koji nude proizvode male serije u pravilu iz vlastite proizvodnje. Na taj način proizvodi s dodanom vrijednošću pronalaze put do svojih kupaca, osiguravajući opstanak i razvoj malih proizvođača koji pak čine temelj održivosti ruralnog prostora”, također navodi se i slijedeće izuzetno bitno za naš Poluotok „tržnice imaju veliku ulogu u oživljavanju gradskih središta odnosno povijesnih jezgri većih gradova koje odumiru zbog sve manje stanovnika, te gašenja trgovina i drugih većinom obrtničkih djelatnosti.

Tržnice postaju nezaobilazna turistička odredišta koja obogaćuju i oživljavaju gradska središta nudeći dinamičnost protoka ljudi i događaja.Povodeći se za gore navedenim načelima, želja nam je da se, baš kao i na Seljačkoj tržnici subotom ispred Super nove, vrši kontrola domaćih proizvođača te da kupci imaju uvida kupuju li domaću hranu iz zadarske županije ili ne. Ulaganja potrebna za ovakvo brandiranje su minimalna, radi se prvenstveno o dobroj volji nadležnih institucija koje bi trebale provesti certificiranje poljoprivrednih proizvođača, kao što su to napravili brojni drugi gradovi.

Kako do sada nije bilo sluha za naše zahtjeve od strane odgovornih osoba, a istovremeno uvjereni smo da razumijete probleme OPG-ovaca, molimo Vas da nam zakažete sastanak te nas primite na razgovor kako bi našli moguće rješenje u okvirima nadležnosti Grada i gradskih trgovačkih društava među koje spada i tržnica Zadar. Svakako bi voljeli da na sastanku bude nazočan i direktor Tržnica Zadar kako bi svi zajedno iznašli najpovoljnije rješenje za naše domaće OPG-ovce. Na zadovoljstvo njih i svih kupaca.





Related Articles

Back to top button