ZadarZadne-Izdvojeno

HSP AS: Protiv smo povećanja cijena za ulaznice na plaže!

Rudolf Dvorski (Foto: Zadarski list)
Rudolf Dvorski (Foto: Zadarski list)
ŽO HSP dr. Ante Starčević medijima je poslala priopćenje u kojemu navode konkretne razloge zašto će na današnjoj sjednici Županijske skupštine glasati protiv prijedloga da se ulaznice za plaže dodatno podignu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Ovim putem želimo iznijeti stav HSP AS Zadarske županije o zahtjevu koncesionara na plažama Zaton i Crvena luka za povećanje cijena ulaznica na plaže koji će zastupati vijećnici naše stranke na sljedećoj sjednici Županijske skupštine koja se ima održati u petak 25. srpnja 2014. godine.

Kao što smo se prošle godine protivili davanju suglasnosti za uvođenje naplate ulaza na plažu Crvena luka prije donošenja akata koji bi jasno propisali uvjete za donošenje takvih odluka tako se i ove godine protivimo zahtjevima koncesionara za povećanje cijena ulaznica na plaže. Raduje nas što je Zadarska županija pokrenula postupak izrade Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama Zadarske županije čiji su ciljevi među ostalim uspostava sustavnog, promišljenog i održivog pristupa uređenju i upravljanju morskim plažama kao i usklađivanje interesa javnog, privatnog i civilnog sektora u upravljanju plažama kao javnom turističkom infrastrukturom. Donošenje odluka o suglasnosti na povećanje cijene ulaznica za navedene plaže prije donošenja spomenutog programa smatramo pogrešnim, posebice stoga što će se koncesionaru omogućiti naplata ulaznica po cijeni na koju je dana suglasnost u ovoj godini i narednih godina bez potrebe ponovnog traženja suglasnosti iako navedeni program ili akti koji se budu temeljili na njemu možda donesu neke druge preporuke.

Smatramo kako prilikom donošenja odluka o davanju plaža u koncesiju s mogućnošću ograđivanja i naplate ulaska na plažu moraju biti jasno propisani kriteriji uređenosti plaže i sadržaja na samoj plaži. Sukladno navedenim kriterijima potrebno je propisati maksimalnu cijenu ulaznica koje koncesionar takve plaže može naplatiti. Ne smijemo se dovesti u situaciju da koncesionar naplaćuje visoke cijene ulaznica samo sa svrhom omogućavanja svojim gostima ekskluzivnog prava boravka na plaži, već određena razina cijene mora omogućiti svim posjetiteljima korištenje primjerene razine sadržaja koji se nalaze na plaži. Trenutno imamo vrlo različite cijene ulaznica na plaže koje su poprilici slično opremljene, pa tako na primjer ulaz na plažu Borik košta 15 kn, Crvenu luku 25 kn, Zaton 30 kn, Punta skalu 40 kn po osobi dok je ulaz na plažu Kolovare kojom gospodari tvtka Obala i lučice d.o.o. besplatan. Sve navedeno govori o potpunom nedostataku objektivnih kriterija prilikom određivanja cijena ulaznica što otvara mogućnost manipulacijama prilikom donošenja ovakvih odluka.

Nadalje, stava smo da donošenje ovakvih odluka nije u skladu ni s Pravilnikom o vrstama morskih plaža i uvjetima koje moraju zadovoljavati (N.N. 50/95) koji u članku 3. stavak 1. navodi „Uređena plaža je s morem neposredno povezani uređeni kopneni prostor sa sanitarnim uređajima, tuševima i kabinama, ograđen s morske strane, koji je pristupačan svima pod jednakim uvjetima“ što bi značilo da i gosti hotelskih kuća moraju plaćati ulazak na navedene plaže, a koncesijska naknad koja se plaća Zadarskoj županiji trebala bi biti uvećana za te iznose. Koliko je nama poznato kod navedenih plaža to nije slučaj. Sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama (N.N. 158/03, 100/04, 141/06, 38/09) plaže smatramo pomorskim dobrom koje je opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu. Prilikom donošenja bilo kakvih odluka koje se odnose na plaže ove odredbe ne smijemo smetnuti s uma. Zbog svega navedenog vijećnici HSP AS glast će protiv predloženih odluka. Srdačan pozdrav,

Predsjednik ŽV ZDŽ                                          Dopredsjednik HSP AS

Tomislav Šarić                                                  Rudolf Dvorski





Related Articles

Back to top button