ZadarZadne-Izdvojeno

Hrvatska pravoslavna zajednica Zadar proglašena autokefalnom

matanovi__php_1381128423Hrvatska pravoslavna zajednica dobila je autokefalnost pohvalio se Ivo Matanović, predsjednik zadarske udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika te je rekao kako je dokument o autokefalnosti potpisao patrijarh Nikolaj I. iz Pariza.

Matanović je održao konferenciju za medije na kojoj su uz njega bili i Aleksandar Ivanov, svećenik HPC i protojerej Petar Parvu.
Prema Matanoviću su Hrvati sve do Crkvenog raskola, bili pravoslavci, a on kaže je vrijeme da se obnovi tradicija i da se Hrvati vrate korijenima. Kako je rekao, potreban im je prostor za okupljanje i služenje misa te svećenik za obrede u Zadru.

Ivo Matanović, poznati je hrvatski nacionalist, a Srpska pravoslavna crkva već se u nekoliko navrata protivila osnivanju Hrvatske pravoslavne zajednice koja ima težnju koristiti postojeće pravoslavne crkve. Matanović je u nekoliko navrata već kazao kako smatra da je nespojivo s hrvatskim suverenitetom da ingerenciju nad Pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj ima neka druga država.

 





Related Articles

Back to top button