ZadarZadne-Izdvojeno

Hrastovina nije otporna za klupe ispod platana

nesho_1358754435ZADAR – Problem drvenih klupa s kojih je kiša otopila ulje na kamene ploče nedovršenog Trga Petra Zoranića nije u prevelikoj količini ulja već u krivom odabiru drveta.
– Boju je otopila kiša uslijed prevelike količine uljane zaštite na drvenariju od hrastovine, kazala je Aleksandra Krebel Kostrenčić, koautorica projekta uređenja Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budnića.
Ona je zajedno s Aleksandrom Kostrenčićem i stručni nadzor. U toj su ulozi prije osam dana projektanti iz Zagreba upisali u dnevnik rada da treba demontirati drvene klupe kako bi se, rekla je, spriječila još veća šteta.
– Sa druge strane, kako doznajemo od izvođaća, i drvo kao i vrsta zaštite izvedeni su po troškovniku i prema zahtjevu projektanta. Premda je moguća šteta bila očekivana, a projektant sa time upoznat, u konačnici je izabrana hrastovina,
a ne tikovina kako je prvotnim projektom bilo planirano.
Drvo u sušenom obliku nabavljeno je još u ožujku prošle godine. U kolovozu je natopljeno uljem. Međutim, ta vrsta zaštite u dodiru s vremenskim uvjetima nije prikladna za odabrano drvo, za koje su projektanti konzultirali Drvnim institut.
I zato je pod utjecajem kiše ulje iscurilo na kamen. Mrlje koje su vidljive po površini drvene klupe zapravo su gljivice koje puštaju platane. Izvođač radova će i to će dokazati nalazom Zavoda za javno zdravstvo.
Klupe će se demontirati i šteta se mora sanirati kako je to od strane izvođača radova i projektanta, najavljeno investitoru – Gradu Zadru.
Za sve njih to i nije veliki problem jer se tijekom izvođenja radova svašta može dogoditi. Ali Trg Petra Zoranića otvoreno je gradilište izloženo očima javnosti.





Related Articles

Back to top button