VijestiZadarZadne-Izdvojeno

BRATOUBILAČKI RAT HDZ-ovci otvoreno: “Vrančić bi bio najsretniji da Kalmetu što prije uhite”

Foto: Zadarski list
Foto: Zadarski list
Kola koja su na državnoj razini za HDZ započela voziti nizbrdo još prije dvije godine čini se kako su stigla i do Zadra. Titula HDZ-ove utvrde koju je naš grad zahvaljujući političkoj moći hadezeovaca godinama nosio, postala je upitna s otvaranjem afere Remorker koja na površinu izbacuje kriminalne radnje vodećih ljudi te stranke. Kao što je poznato, neki su već iza rešetaka Istražnog zatvora u Remetincu, dok se drugima tek tamo sprema ležaj. Da je to tako, više nitko ne dvoji, pa ni oni sami. Idila o slozi i jedinstvu unutar stranke koju pokušavaju i dalje prezentirati javnosti zapravo je nešto sasvim drugo. Narodna poslovica „kad jednom smrkne, drugome svane“ ono je što možda najbolje opisuje trenutačno raspoloženje u toj do sada nepobijeđenoj stranci na našem prostoru.

Maske su konačno počele padati kada je uhićen bliski suradnik Božidara Kalmete, Zdravko Livaković. Pojedinci su ‘nanjušili krv’ i priliku za svojom vlastitom promocijom. Kako to vide oni sami, doznali smo u razgovoru s nekoliko sugovornika, dugogodišnjih članova te stranke. Željeli su, naravno, ostati anonimni, a ono u čemu su složni je mišljenje o Zvonimiru Vrančiću. Svi ga doživljavaju kao pretendenta za anonimni gradonačelničku funkciju ukoliko Božidar Kalmeta završi u Remetincu. Vrančić je, kao što je poznato, gotovo očajnički želio još jedan mandat, a to mu je svojom kandidaturom onemogućio upravo Kalmeta tako da iz njegove perspektive to, kažu naši sugovornici, je vraćanje natrag onog što mu je uzeto.

Njegov unutarstranački oponent navodno je Željko Šoša kojega podržava ‘Kalmetina struja’. Službeno ili javno, kako hoćete, svi su i dalje “uz šefa” i otvoreno će reći kako će do posljednjeg trenutka ostati lojalni svom voljenom vođi. Međutim, zakulisne igre itekako su uzele maha, pa tako već sada postoje dvije frakcije unutar HDZ-a koje imaju svoje planove ‘što i kako dalje’ nakon uhićenja Božidara Kalmete, naravno, ukoliko do toga dođe.

Svi sugovornici s kojima smo razgovarali članovi su zadarskog HDZ-a i to na značajnim funkcijama.

Osoba A, kako smo prvoga za ovu priliku nazvali, u samom uvodu kaže kako je Božidar Kalmeta trenutno u jako lošem psihičkom stanju. Dodaje kako je uzrok tome ponajviše činjenica da je i sam, itekako svjestan, situacije u kojoj se nalazi.

– On je u totalnom kaosu, što psihički, što fizički. Više to nije onaj Dario kojega znam od prije. Čovjek je totalno potonuo i to je i više nego vidljivo. Zadnji put smo se vidili prije nekoliko dana i mislim da je itekako svjestan situacije u kojoj se nalazi. Nisu njegovi problemi počeli uhićenjem Zdravka Livakovića, kao što javnost misli. Njegovi problemi počeli su opetovanim uhićenjem Josipa Sapunara jer ga je on 2010. u svom iskazu pred USKOK-om prvi optužio i to više puta u jednom iskazu. Misli da na njegovu javnu percepciju najviše utječe njegova supruga Dolores koja je diplomirani novinar i zna kako treba komunicirati s javnošću. Ali kao što vidimo, njega u javnosti nema, sve iz sjene odrađuje Zvonimir Vrančić, njegov zamjenik. Dečko iz HSP-a, Ivica Vlakić samo je figura u cijeloj priči. Ni HSP-ovci nisu oduševljeni cijelom pričom oko Kalmete jer i oni njegovim padom gube vjerodostojnost kod birača. A da Vlakića ni Vrančić ne shvaća ozbiljno, najbolje osvjedoči podatak da su ga već nekoliko puta poslali na nekakve domjenke u krivo vrijeme – kazao je.

Zvonimir Vrančić, Božidar Kalmeta i Ivica Vlakić
Zvonimir Vrančić, Božidar Kalmeta i Ivica Vlakić
S druge pak strane, Osoba B također je visokopozicionirana u gradskoj hijerarhiji. Ona je uvjerena u to da bi najsretniji Kalmetim uhićenjem bio aktualni zamjenik gradonačelnika, Zvonimir Vrančić.

– Šef (Božidar Kalmeta, op.a.) ne djeluje dobro nikako. Pokušava to ne pokazati prema vani, ali sve se to vidi. To se ne može sakriti. Djeluje nenaspavano, često je vrlo nervozan i mrzovoljan. Ima i zašto biti s obzirom na sve što se događa oko njega. Što se onih oko njega tiče, Vrančić bi bio najsretniji da ga odvedu što prije, u to sam siguran. U zadarskom HDZ-u trenutno postoje dvije frakcije. Jedna je ona koja bi Kalmetinim odlaskom podržala Željka Šošu, dok drugu s manje ljudstva predvodi Vrančić. On je i predsjednik GO HDZ-a Zadar i kao takav može u bilo kojem trenutku u GO kooptirati svoje ljude kako bi ga podržali u kandidaturi za gradonačelnika, ukoliko Kalmeta završi u Remetincu. Istina je i da članovi HDZ-a ne vole Vrančića i da bi veliki dio članova bio razočaran i podijeljen ukoliko bi on isplivao kao HDZ-ov kandidat. Moć koja se zove predsjednik GO itekako je velika. Mislim da je Kalmetina najveća pogreška bila to što mu je dopustio da postane predsjednik GO-a. S druge strane tu je Vrančićeva opozicija u liku i djelu Željka Šoše oko koje su Mario Pešut, Joso Nekić i Željko Lončar i bivši tajnik GO-a, Svemir Bašić. Oni će učiniti sve da Vrančić postane politički mrtvac. Sve u svemu, mislim da je naša stranka u stanju raspada i da bi odlaskom Kalmete isplivalo još pametnjakovića koji sebe vide na rukovodećim pozicijama. Ova Šošina opcija je ujedno i Kalmetina opcija, međutim, kako to u politici biva, vjerojatno bi se odrekli ‘šefa’ po hitnom postupku, a sve u svrhu prikupljanja političkih poena. Unatoč svemu, činjenica je da je u Zadru Božidar Kalmeta HDZ i da je HDZ Božidar Kalmeta – kaže naš sugovornik.

Još jedan naš sugovornik, kojega smo nazvali Osoba C, dolazi iz samog vrha zadarskog HDZ-a. I on je uvjeren da Zvonimir Vrančić ima ambicije za gradonačelničku funkciju. Kaže da je aktualni gradonačelnik spreman povući poteze koji bi mu osigurali sigurnu kandidaturu za gradonačelnika Zadra.

– Vrančić će učiniti sve što može da se opet kandidira za zadarskog gradonačelnika. To je jedino sigurno u cijeloj priči. A da bi do toga došlo, Kalmeta bi trebao završiti u pritvoru, što je vrlo izgledno s obzirom na poveći broj njegovih bliskih suradnika koji su završili u istražnom zatvoru u Remetincu. Iskreno, ne vidim nikoga iz HDZ-a tko bi mogao dobiti izbore u Zadru. Živko (Kolega, op.a,) je zasićen i ne zanima ga gradonačelnička funkcija i ja tu uistinu ne vidim nikoga tko bi Karamarku trebao spašavati HDZ u Zadru. Upitna je i koalicija HDZ-a i HSP-a dr. ante Starčević, možda i ne podrže gradski proračun, tko zna. Koliko znam, oni su nezadovoljni nekim stvarima koje su s nama (HDZ-om, op.a.) dogovorili prije izbora, međutim, treba još malo pričekati pa ćemo sve vidjeti. Što se Gradonačelnika tiče, jedino je tu Vrančić koji otvoreno želi još jednom postati gradonačelnik, drugih za sad nema i sumnjam da će ih biti iz redova HDZ-a – za kraj će.





Related Articles

Back to top button